Vesti

ANA RUPČIĆ PETROVIĆ 23. APRILA PREMIJERNO KAO TOSKA U ISTOIMENOJ PUČINIJEVOJ OPERI

16 april 2014

Prvakinja Opere Ana Rupčić Petrović premijerno će nastupiti kao Toska u istoimenoj operi Đakoma Pučinija koja je na repertoaru Velike scene u sredu 23. aprila.
Pod dirigentskom upravom Ane Zorane Brajović, u ovoj muzičkoj drami u tri čina, prvi put će nastupiti i Dejan Maksimović (Kavaradosi), Aleksandar Pantelić (Anđeloti), Mihailo Šljivić (Šarone) i Ivanka Raković Krstonošić (Pastir).
U podeli su i Miodrag. D. Jovanović (Skarpija), Pavle Žarkov (Crkvenjak), Danilo Stošić (Spoleta) i Strahinja Đokić (Tamničar).
U predstavi učestvuju Orkestar i Hor Opere Narodnog pozorišta, kao i članovi Dečijeg hora "Horislavci".U autorskoj ekipi su Đorđe Stanković (asistent dirigenta), Ana Grigorović (asistent reditelja), Miraš Vuksanović (scenograf), Jasna Saramandić (asistent scenografa), Katarina Grčić (kostimograf), Ružica Ristić (asistent kostimografa) i Petar Antonović (video produkcija).
"Toska" je premijerno izvedena 2. aprila u režiji gosta iz Skoplja Dejana Proševa.
Radnja opere, koja predstavlja mesto stalnog preplitanja političkih i ljubavnih intriga, dešava se u Rimu juna 1800. godine, u vreme Napoleonovog proboja u Italiju i pretnje preotimanja tog grada od tadašnjeg Napuljskog kraljevstva.
Glavni junaci priče, nastale po libretu Luiđija Ilike i Đuzepea Đakoze, a na osnovu istoimene drame Viktorijena Sardua, su strastvena i impulsivna diva Florija Toska, romantični, slobodoljubivi i zaljubljeni slikar Mario Kavaradosi i vlastoljubivi i beskrupulozni šef policije Baron Skarpija.
M.B.