Vesti

"ANTIGONA" 29. I 30. APRILA UČESTVUJE NA 19. INTERNACIONALNOM POZORIŠNOM FESTIVALU U TURSKOM GRADU ADANA

26 april 2017

Sofoklova tragedija "Antigona" u režiji Jagoša Markovića, sa Vanjom Ejdus u roli plemenite heroine Antigone i Aleksandrom Srećkovićem u ulozi okrutnog vladara Kreonta, gostovaće 29. i 30. aprila na 19. Internacionalnom pozorišnom festivalu u gradu Adana, na jugu Turske.
U ansamblu su i Vjera Mujović (Ismena), Predrag Ejdus (Hor), Nebojša Kundačina (Tiresija), Bojan Krivokapić (Stražar), Momčilo Otašević (Hemon), te Nikola Vujović i Sofija Uzunović koji će debitovati u ulogama Glasnika, odnosno Euridike.
Predstava će biti izvedena tokom poslednje dve festivalske večeri na sceni Državnog pozorišta koje se nalazi u okviru kompleksa Kulturnog centra „Hadži Omer Sabandži".
Sofokle, jedan od najznačajnijih predstavnika helenske tragedije, pored Eshila i Euripida, radnju je smestio u antički grad Tebu, za vreme vladavine kralja Kreonta...
U borbi za grad poginila su, na suprotnim stranama, oba Antigonina brata. Novi vladar Kreont zabranjuje da se "dušmanin" Polinik sahrani po verskim običajima, ali ona to ipak čini, znajući da je kazna smrt, jer se rukovodi ljubavlju prema bratu i višim zakonima, a ne pravilima moćnika...
Markovićeva postavka čuvenog bisera antičke književnosti iz petog veka pre Nove ere, urađena je u slavu ljudskog i božanskog u čoveku, a protiv fašističkog razvrstavanja žrtava po veri, naciji ili nekoj drugoj pripadnosti.
Na ovom festivalu revijalnog karaktera, koji se održava od 27. marta do 30. aprila, osim domaćina Turske i naše zemlje, učestvuju i pozorišta iz Rusije, Makedonije, Španije, Italije i Gruzije.
Narodno pozorište u Beogradu već je gostovalo na toj manifestaciji 2004. godine, sa Šekspirovim „Hamletom“, u režiji Ivane Vujić.
M.B.