Vesti

BALERINA ZOJA BEGOLI KREMIRANA NA NOVOM GROBLjU U BEOGRADU

10 januar 2017

Nekadašnja prva solistkinja, a potom i repetitor Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu Zoja Begoli (1949 - 2017), kremirana je u utorak 10. januara na beogradskom Novom groblju, u prisustvu članova porodice, prijatelja i kolega.
Biranim rečima, od umetnice, koja je preminula 2. januara u 68. godini posle duge i teške bolesti, oprostili su se baletski igrač, koreograf i reditelj Đorđe Makarević, Snežana Jandrović i Zojin mlađi sin Relja Popović.
Zoja Begoli, devojačkog prezimena Đoković, rođena je 19. januara 1949. u Beogradu.
Završila je baletsku školu "Lujo Davičo" 1965. kao jedna od najboljih učenica.
Posle dvogodišnjeg usavršavanja u Lenjingradu u čuvenoj Akademiji "A. J. Vaganova", kao stipendista Narodnog pozorišta, vratila se u Beograd.
Članica Narodnog pozorišta, u kojem je provela celu igračku, pedagošku i repetitorsku karijeru, postala je 1. septembra 1967. godine.
U Akademiji "Vaganova" doživela je izuzetno priznanje i čast, jer je bila jedini strani student izabran da igra na sceni Marinskog teatra u čuvenim godišnjim predstavama.
Od samog početka svoje igračke karijere u Narodnom pozorištu, bavila se uporedo i pedagoškim radom, kako u Narodnom pozorištu sa svim solistima, prvacima i ansamblom, tako i u baletskoj školi "Lujo Davičo", po pozivu.
Od 1993. do 1997. imala je svoju klasu, a takođe je pojedinačno, sa velikim uspehom, pripremala učenike za razna takmičenja u zemlji i inostranstvu.
Radila je na Akademiji umetnosti u Beogradu kao profesor na Odseku za balet, a takođe i kao profesor scenske igre na glumačkom odseku od septembra 1995. do jula 2003. godine. Asistent joj je bila prvakinja Baleta Milica Bijelić.
Nosilac je više značajnih priznanja i nagrada.
Njene najznačajnije uloge su Olimpija – Hofmanove priče, Svanilda – Kopelija, Polovecka devojka – Knez Igor, Mirta – Žizela, Solveig, Ingrid – Per Gint, Kiti Ščerbacka – Ana Karenjina, Sinfonijsko kolo, Sinfonijski triptihon, Ruska igra – Krcko Oraščić, Las Pasiones, Forma viva, Kuma – Trijumf Afrodite, Krakovjak – Ivan Susanjin, Ulična igračica – Don Kihot, Solo par - Ero s onoga svijeta, Furijant – Prodana nevesta.
Uz Višnju Đorđević, jedan je od članova zaslužnih za revitalizaciju Udruženja baletskih umetnika Srbije i pokretanje Festivala koreografskih minijatura.
M.B.