Vesti

„BELA KAFA“ NAJBOLjA PREDSTAVA NA 32. SUSRETIMA POZORIŠTA BIH U BRČKO DISTRIKTU

26 novembar 2015

Drama „Bela kafa“, po tekstu Aleksandra Ace Popovića, u režiji Milana Neškovića, osvojila je Gran pri za najbolju predstavu u celini na 32. Susretima pozorišta/ kazališta Bosne i Hercegovine u Brčko Distriktu.
Odluku o pobedniku ovog regionalnog festivala doneo je žiri u kojem su bili teatrolog i dramski pisac iz Sarajeva Almir Bašović, direktor Sterijinog pozorja Novi Sad Miroslav Radonjić i glumac iz Zagreba Ivo Gregurević.
Na toj pozorišnoj manifestaciji, održanoj od 19. do 27. novembra pod sloganom "Ogledalo stvarnosti i ljepota prožimanja", osim „Bele kafe“, odigrane su i predstave „Kauboji“ (Narodno pozorište Kikinda), „Urnebesna tragedija“ i „Otac i sin“ (Narodno pozorište Republike Srpske, Banja Luka), „Ko živ ko mrtav“ (Kazalište Kerempuh, Zagreb), „Brašno u venama“ (koprodukcija JU SARTR i MESS, Sarajevo), „Teferič“ (Kamerni teatar 55 iz Sarajeva) i „Divlje meso“ (Narodno pozorište Sarajevo).
Poznati komad klasika srpske dramaturgije Popovića premijerno je izveden 4. maja ove godine na Sceni „Raša Plaović“.
U podeli su Branko Vidaković (Momčilo Jabučilo), Olga Odanović (Majka Janja), Pavle Jerinić (Deli Jova), Vanja Ejdus (Crkva Ružica), Nenad Stojmenović (Srđa Zlopogleđa) i Nada Šargin (Zora Šišarka).
M.B.