Vesti

ČILEINA OPERA "ADRIJANA LEKUVRER", SA JASMINOM TRUMBETAŠ PETROVIĆ U NASLOVNOJ ULOZI, POSLE ČETVOROGODIŠNjE PAUZE, PONOVO NA REPERTOARU VELIKE SCENE

18 mart 2017

Opera Frančeska Čilee „Adrijana Lekuvrer“, pod dirigentskom upravom Đorđa Pavlovića, sa sopranom Jasminom Trumbetaš Petrović u naslovnoj roli slavne francuske glumice, ponovo je, od 18. marta, posle pauze duže od četiri godine, uvrštena na repertoar Velike scene.
U ovom melodijski veoma bogatom delu, pisanom u ublaženoj i mekoj verziji verizma, ulogu Mauricija, grofa od Saksonije, pevao je tenor Dušan Plazinić, Princeze od Bujona mecosopran Nataša Jović Trivić, a reditelja Mišonea bariton Marko Kalajanović.
Uloge su ostvarili i Vuk Matić (Princ de Bujon), Igor Matvejev (Abate), Svetlana Lovčević (Gospođica Žuveno), Nataša Rašić (Gospođica Danževil), Stevan Karanac (Poason) i Miloš Đuričić (Kino).
U predstavi je učestvovao Orkestar, Hor i Balet Narodnog pozorišta u Beogradu.
Koncertmajstor je bila Vesna Jansens, a šef Hora Đorđe Stanković
Scenograf je Aleksandar Zlatović, kostimograf Vesna Radović, a koreograf Vladimir Logunov.
Opera "Adrijana Lekuvrer" premijerno je izvedena 7. oktobra 1995. godine u režiji Radoslava Zlatana Dorića.
Njegovu postavku, 27. novembra 2010. godine, obnovili su Aleksandar Nikolić i Stevan Marković.
Predstava je poslednji put bila na repertoaru 1. decembra 2012. godine.
"Adrijana Lekuvrer", četvrta opera Frančeska Čileee, praizvedena je 6. novembra 1902. godine, u Teatru “Liriko” u Milanu.
Libreto je napisao Arturo Kolauti, prema čuvenom istoimenom komadu Skriba i Leguvea, o životu i tragičnom kraju poznate dramske umetnice Adrijane Lekuvrer, koja je živela od 1692. do 1730. godine i bila je najslavnija glumica svoga vremena u Francuskoj.
Mada plod italijanskog verizma, sama priča je smeštena u daleko elegantnije doba ranog 18. veka u Parizu i objedinjuje elemente komične intrige i tragedije koja na završetku prevladava.
Lik grofa Mauricija razapet je između iskrene ljubavi prema glumici Adrijani i proračunate veze sa Princezom od Bujona koja mu pomaže da se održi u svetu politike…
M.B.