Vesti

ČUVENI GLOB TEATAR IZ LONDONA GOSTOVAO SA ŠEKSPIROVIM KOMADOM “DVA VITEZA IZ VERONE”

28 jun 2016

Ansambl čuvenog Glob teatra iz Londona gostovao je 28. juna na Velikoj sceni sa Šekspirovim komadom „Dva viteza iz Verone“, u režiji Nika Begnala.
Na taj način, engleska pozorišna trupa, posle dvogodišnje pauze, kada je na istoj sceni sa velikim uspehom odigrala "Hamleta" u rediteljskoj postavci Dominika Dromgula i Bila Bakhursta, ponovo se, u punom sjaju, predstavila beogradskoj publici – ovoga puta sa svojim najnovijim komadom, koji je u Londonu premijerno izveden pre deset dana.
U njemu je Begnal, na inovativan način, sa naglaskom na muziku, u elizabetanskoj scenografiji, ponudio anarhističnu verziju ove rane Šekspirove komedije iz 1591. godine.
Radnju je izmestio u 1966. godinu kada je svet na neki način eksplodirao, naročito u pogledu muzike koja se izvodi uživo i veoma ubedljivo oslikava mladalačku ljubav, pobunu mladih protiv roditelja i omogućava kreiranje različitih svetova.
U okviru te atmosfere, prepliću se sudbine četvoro mladih ljudi - mladića Valentina i Proteja i devojaka Silvije i Julije.
Šekspirovu romantičnu priču punu komičnih obrta izveo je veseli ansambl koji je gledaoce u prepunoj sali oduševio pesmama, scenskom atmosferom i stvaralačkim „haosom“.
S obzirom na to da je za predstavu vladalo ogromno interesovanje publike, u parteru su bila dodata još tri reda.
Uloge su ostvarili Lia Braderhed (Julija), Geri Kuper (Vojvoda/Antonio), Aruan Galieva (Silvija), Gaj Hjuz (Valentin), Ember Džejms (Luseta/Pantino/Turio), Adam Kist (Spid/Eglamor), Šarlot Mils (Lans), Darmeš Pat (Protej) i Fred Tomas (Muzičar/Pas Kreb).
Dizajner je Kejti Sajks, kompozitor Džejms Forčun, a koreograf Tom Džekson Grivs.
Inače, u toku dana, u hotelu "Envoy", održana je konferencija za novinare povodom drugog gostovanja Glob teatra u Narodnom pozorištu u Beogradu. Tom prilikom, v.d. upravnika Dejan Savić istakao je da je gostovanje tog pozorišta vrhunac ovogodišnje sezone Nacionalnog teatra i najavio za oktobar, u godini u kojoj se obeležava 400 godina od Šekspirove smrti, održavanje festivala posvećenog velikom dramskom piscu, a na kome će učestvovati domaća pozorišta koja na svom repertoaru imaju neko od njegovih dela.
M.B.

Više fotografija možete pogledati OVDE