Vesti

DIRIGENT FILIP PAVIŠIĆ I TENOR DOMAGOJ DOROTIĆ GOSTOVALI U PUČINIJEVOJ “TOSKI”

20 april 2016

U okviru dogovora o saradnji između Narodnog pozorišta u Beogradu i HNK iz Osijeka, umetnici iz Hrvatske, direktor Opere dirigent Filip Pavišić i prvak Opere tenor Domagoj Dorotić gostovali su u Pučinijevoj “Toski” koja je u sredu 20. aprila izvedena na Velikoj sceni.
Naslovnu rolu u tom remek-delu operske umetnosti, nastalom po libretu Luiđija Ilike i Đuzepea Đakoze, a na osnovu istoimene drame Viktorijena Sardua, pevala je sopran Jasmina Trumbetaš Petrović, ulogu romantičnog, slobodoljubivog i zaljubljenog slikara Marija Kavaradosija dočarao je Dorotić, a vlastoljubivog i beskrupuloznog šefa policije Skarpije -  bariton Miodrag D. Jovanović.
Uloge u ovoj operi, koja je premijerno izvedena 2. aprila 2014. godine u režiji gosta iz Skoplja Dejana Proševa, ostvarili su i Pavle Žarkov (Crkvenjak), Ivan Debeljak (Spoleta), Vuk Matić (Anđeloti), Predrag Gligorić (Šarone), Milica Stojčev (Pastir) i Strahinja Đokić (Tamničar).
U predstavi su sudelovali Orkestar i Hor Opere Narodnog pozorišta, kao i članovi Dečijeg hora "Horislavci".
U autorskoj ekipi su Đorđe Stanković (asistent dirigenta), Ana Grigorović (asistent reditelja), Miraš Vuksanović (scenograf), Jasna Saramandić (asistent scenografa), Katarina Grčić (kostimograf), Ružica Ristić (asistent kostimografa) i Petar Antonović (video produkcija).
Upravnici Narodnog pozorišta u Beogradu, Dejan Savić, i HNK iz Osijeka, Božidar Šnajder, nekoliko meseci unazad dogovaraju moguće načine saradnje između dva nacionalna teatra, koji podrazumevaju razmenu umetnika u svim sektorima, razmenu predstava i kooprodukciju.
Operska predstava Pučinijeve "Toske" predstavlja prvi korak u tom pravcu, i označava pokušaj institucionalizacije nacionalnih pozorišta obe države posle višegodišnjeg prekida.
Nakon prvih razmena umetnika, saradnja predstava dramskih ansambala konkretizovana je predlozima da beogradskoj publici bude omogućeno da pogleda nagrađivanu dramu Ivane Šojat "Unterštat" u režiji Zlatka Svibena, dok bi se Narodno pozorište u Osijeku predstavilo popularnom Diminom predstavom "Dama s kamelijama" u režiji Juga Radivojevića.
M.B.