Vesti

DIRIGENT NAJDEN TODOROV I SOPRAN MARIJA CVETKOVA MADžAROVA IZ BUGARSKE GOSTOVALI U VERDIJEVOJ „TRAVIJATI“, LjUBODRAG BEGOVIĆ DEBITOVAO U ULOZI ŽORŽA ŽERMONA

22 april 2017

Bugarska umetnica, sopran Marija Cvetkova Madžarova gostovala je 22. aprila u Verdijevoj „Travijati“, koja je pod dirigentskom upravom, takođe gosta iz Bugarske, Najdena Todorova izvedena na Velikoj sceni.
Na svom prvom nastupu pred beogradskom publikom, predstavila se u ulozi pariske kurtizane Violete Valeri, Alfreda Žermona, mladića zaljubljenog u nju, tumačio je tenor Dejan Maksimović, dok je lik njegovog oca Žorža Žermona bio poveren baritonu Ljubodragu Begoviću, koji je debitovao u toj ulozi.
Uloge su ostvarili i Tamara Nikezić (Flora Brevoa), Slavenka Vujanović (Anina), Sveto Kastratović (Doktor Grenvil), Miroslav Markovski (Baron Dufol), Igor Matvejev (Gaston), Strahinja Đokić (Markiz), Slobodan Živković (Đuzepe) i Danilo Stošić (Komisionario).
U predstavi je učestvovao Orkestar i Hor Narodnog pozorišta u Beogradu.
Koncertmajstor je bila Vesna Jansens, a šef Hora Đorđe Stanković.
Režiju Borislava Popovića iz 1991. godine obnovila je Ivana Dragutinović Maričić.
Scenografiju je kreirao Boris Maksimović, kostime Božane Jovanović obnovila je Olga Mrđenović, a koreografiju je uradio Vladimir Logunov.
Libreto po romanu Dime-Sina napisao je Frančesko Pijave.
Opera je praizvedena u Teatru La Feniče u Veneciji 6. marta 1853. godine.
M.B.