Vesti

DRAGUTIN MATIĆ I NEVENA MATIĆ PREMIJERNO NASTUPILI U „SEVILjSKOM BERBERINU“

21 mart 2015

Solisti Opere Narodnog pozorišta Dragutin Matić i Nevena Matić premijerno su nastupili u Rosinijevom „Seviljskom berberinu“ koji je, pod dirigentskom upravom Ane Zorane Brajović, izveden u subotu 21. marta na Velikoj sceni.
Bariton Matić nastupio je u naslovnoj ulozi, sopran Nevena Matić dočarala je lik Rozine, tenoru Ljubomiru Popoviću bila je poverena rola grofa Almavive, baritonu Nebojši Babiću doktora medicine Bartola, a basu Nenadu Jakovljeviću  učitelja muzike Bazilija.
U podeli su bili i Svetlana Nestorov (Berta), Pavle Žarkov (Fjorelo), Aleksandar Pantelić (Oficir)...
U predstavi je učestvovao Orkestar i Hor Narodnog pozorišta u Beogradu.
Libreto po Bomaršeu napisao je Čezare Sterbini, a prevod je uradio V. Živojinović.
Premijera "Seviljskog berberina" u Narodnom pozorištu održana je 1. juna 1978. godine u režiji Borislava Popovića, koju je 2010. obnovila Ivana Dragutinović Maričić.
Komičnu operu “Seviljski berberin” o mladoj devojci Rozini zaljubljenoj u grofa Almavivu, njegovom ličnom berberinu Figaru koji im pomaže da se upoznaju, italijanski kompozitor Đoakino Rosini komponovao je sa 24 godine i njegovo je remek delo.
Jedna od najboljih komičnih opera ikada napisanih, živog dramskog izraza i izvanredne umetničke snage, praizvedena je pod naslovom “Almaviva ili Uzaludna predostrožnost” u Teatru Arđentina, u Rimu, 20. februara 1816. godine.
M.B.