Vesti

DRAMA NARODNOG POZORIŠTA OD 4. DO 16. JULA GOSTUJE U KINI SA PREDSTAVOM „DAMA S KAMELIJAMA“

29 jun 2017

Drama Narodnog pozorišta u Beogradu po prvi put u svojoj vek i po dugoj tradiciji gostuje u Kini, u okviru kulturne razmene Narodne Republike Kine i Republike Srbije, na Internaciopnalnom teatarskom festivalu u Pekingu i u Gradskom teatru u Šangaju, sa predstavom „Dama s kamelijama“ Aleksandra Dime Sina, u režiji Juga Radivojevića.
Internacionalni teatarski festival u Pekingu je jedna od najznačajnijih pozorišnih smotri u Kini, na kojoj pored domaćih teatara i Narodnog pozorišta u Beogradu, ove godine učestvuju Slovensko narodno gledališče iz Ljubljane, Aleksandrijski teatar iz Sankt Peterburga, Gešer teatar iz Izrala...
Ansambl Nacionalnog teatra će u Pekingu boraviti od 4. do 10. jula, u Šengaju od 11. do 16. jula 2017.godine, a u tom periodu će predstava biti izvedena pet puta.
Od premijere, 1. oktobra 2013. godine, predstavu je na 43. izvođenja, na matičnoj sceni i gostovanjima, videlo oko 16.500 gledalaca.
To je u Narodnom pozorištu sedma postavka ovog dela, prožetog suptilnim prikazom istinske ljubavne strasti, a kojeg je poznati francuski pisac i dramaturg napisao 1848. godine. 
Glavne uloge tumače Marija Vicković (Margarita Gotje), Joakim Tasić (Arman Dival),  Nebojša Kundačina (Žorž Dival) i Slobodan Beštić (Grof de Žire).
U podeli su i Stela Ćetković (Pridans), Kalina Kovačević (Nanin), Dimitrije Ilić (Varvilj), Andreja Maričić (Gaston Rije), Milena Đorđević (Nišeta), Lepomir Ivković (Gustav) i Bojana Stefanović (Olimpija) koju će u Šangaju zameniti Maja Nikolić.
Autor adaptacije je Željko Hubač, a dramaturg Spasoje Ž. Milovanović.
Scenograf je Boris Maksimović, kostime je uradila Bojana Nikitović, a muziku Kornelije Kovač.
M.B.