Vesti

GLUMAC PAVLE JERINIĆ DOBITNIK NAGRADE "PETAR BANIĆEVIĆ"

1 novembar 2015

Glumac Narodnog pozorišta u Beogradu Pavle Jerinić ovogodišnji je dobitnik Nagrade "Petar Banićević" koju dodeljuje Nacionalni teatar.
Jednoglasnu odluku doneo je žiri kojim je predsedavao v.d. direktora Drame Narodnog pozorišta Željko Hubač, a članovi su bili glumci Nela Mihailović i Slobodan Ćustić.
Jerinić je nagradu dobio za ulogu Deli Jove u predstavi "Bela kafa", po tekstu Aleksandra Ace Popovića i u režiji Milana Neškovića.
Nagrada "Petar Banićević” dodeljuje se mladom glumcu/glumici starosne dobi do 35 godina života, koji se umetnički istakao u periodu od 1. novembra 2014. do 31. oktobra 2015. godine i iskazao visok profesionalizam u poslu i odnosu prema Narodnom pozorištu.
Priznanje, ustanovljeno 2011. godine, sastoji se od originalanog umetničkog dela sa likom Petra Banićevića, rad akademskog slikara i scenografa Geroslava Zarića.
Dosadašnji dobitnici su Igor Đorđević, Nenad Stojmenović, Miloš Đorđević i Nada Šargin.
Nagrada će svečano biti uručena 12. novembra, na Sceni „Raša Plaović“, pre početka predstave "Bela kafa".
Drama "Bela kafa" premijerno je izvedena 4. maja ove godine na Sceni "Raša Plaović".
Priznati dramski pisac u „Beloj kafi" napušta svoje omiljeno područje periferijskog miljea i smešta događaje u imućnu porodicu fabrikanta Momčila Jabučila u periodu od izbijanja rata 1941, pa do druge polovine šezdesetih godina.
Reditelj Nešković, koji je zajedno sa dramaturgom Molinom Udovički Fotez uradio adaptaciju ovog teksta napisanog krajem osamdesetih godina prošlog veka, ne bavi se ideologijom komunista, nacionalista, aluzijama na raspad Jugoslavije iz 90-ih, već sistematskom propašću porodice, koja je osnovna jedinica građe svakog društva.
U podeli su i Branko Vidaković (Momčilo Jabučilo), Olga Odanović (Majka Janja), Vanja Ejdus (Crkva Ružica), Nenad Stojmenović (Srđa Zlopogleđa) i Nada Šargin (Zora Šišarka).
M.B.