Vesti

Goranu Bregoviću uručen srebrnjak Narodnog pozorišta u Beogradu

16 jun 2017

Srebrnjak Narodnog pozorišta u Beogradu uručen je u petak 16. juna Goranu Bregoviću, kompozitoru i muzičaru sa svetskom reputacijom, tekstopiscu i frontmenu „Bijelog dugmeta“, jedne od najpopularnijih rok grupa u bivšoj Jugoslaviji.
Na prigodnoj svečanosti, održanoj na Velikoj sceni posle izvođenja baleta „Kraljica Margo“, postavljenog pre nepunih 12. godina na njegovu muziku, u koreografiji i režiji Krunislava Simića, priznanje je primio iz ruku upravnika Narodnog pozorišta u Beogradu Dejana Savića.
Obraćajući se publici u prepunoj sali, Savić, koji je u vreme premijere tog baleta obavljao prvi mandat kao upravnik Narodnog pozorišta, ispričao je kako je sa Bregovićem, u njegovoj kući na Senjaku, jednog jesenjeg kišnog dana, za veoma kratko vreme dogovorio saradnju. 
– To je trajalo, otprilike, pola sata. Napravili smo odličnu predstavu, a ostalo je istorija. Sa ovim sjajnim ansamblom i orkestrom, igra se već, skoro, 12 godina. Tim povodom, u ime Narodnog pozorišta i kompletnog ansambla predstave, dodeljujem Goranu Bregoviću srebrnjak Narodnog pozorišta – rekao je Savić.
On je objasnio da priznanje dodeljuje Bregoviću povodom deset godina od premijere „Kraljice Margo“ sa opravdanim zakašnjenjem, „zato što smo ga više od godinu dana jurili da nađe slobodan termin i dođe do našeg pozorišta“. 
Pozdravljen dugotrajnim, burnim aplauzom od strane publike, ali i kompletnog ansambla, Bregović je rekao da se zahvaljuje svima na tako prijatnom dočeku. 
– Tokom dosadašnje karijere, dobio sam mnogo aplauza, ali aplauz u Narodnom pozorištu u Beogradu je nešto drugo i ja vam se iskreno zahvaljujem. Moj doprinos ovoj predstavi nije veliki, ali, eto, uspeli smo svi zajedno da napravimo nešto veliko – kazao je Bregović i zahvalio se Saviću na ukazanom poverenju. 
– Direktore, hvala ti puno. Ja sam imao vrlo malo porudžbina za pozorište u našoj zemlji, zapravo, ovo je jedina. Valjda će biti još neka – dodao je, kroz smeh, slavni muzičar koga je publika još jednom pozdravila gromoglasnim aplauzom. 
.U ovom popularnom baletu, izvedenom pod dirigentskom upravom Vesne Šouc, u glavnim ulogama nastupili su Mila Dragičević (Kraljica Margo), Dejan Kolarov (Šarl IX ), Tejlor Klou  (Anri IV) ,Milan Rus (La Mola) , Olga Olćan (Katarina Mediči), Nikola Bjanko (Vojvoda Anžu) , Aleksandar Ilić (Vojvoda Alanson ), Miloš Marjan (Vojvoda Giz), Rafaiele Diliđente (Rene), Dušanka Đorđević (Arijeta), Ada Raspor (Šarlota),  Miloš Kecman(Vepar), Stevan Hadži Slavković (Kardinal),
U predstavi je učestvovao  celokupni ansambl Baleta, Orkestar i Hor Narodnog pozorišta i ansambl „Renesans".
Dekor je uradio Boris Maksimović, a kostime Božana Jovanović.
Svetska praizvedba baleta "Kraljica Margo", sa prvakinjom Baleta Duškom Dragičević u naslovnoj ulozi, koja je obeležila 20 godina umetničkog rada, i uz učešće  više od 200 umetnika, održana je 1. decembra 2005. godine na Velikoj sceni.
Libreto za predstavu, nastalu prema istoimenom romanu Aleksandra Dime, uradio je Boško Milin, a veliki publicitet donela joj je i nova Bregovićeva muzika koji je 1994. godine komponovao muziku i za istoimeni film.
Baletski ansambl predstave „Kraljica Margo“, intrigantne priče o ljubavi, verskoj podeljenosti i katarzičnom krvoproliću koje istorija pamti kao Bartolomejsku noć, na premijernom izvođenju činili su i Konstantin Kostjukov, Konstantin Tešea, Milica Bezmarević, Svetozar Adamović, Milan Rus, Jovan Veselinović, Dejan Kolarov, Aleksandar Ilić, Nikica Krluč, Bojana Žegarac, Tamara Ivanović, Stevan Hadži Slavković i Nenad Jeremić.
Predstava je ubrzo postala hit, a na Dan Narodnog pozorišta 2006. godine proglašena je i najboljom u sezoni. Prvo gostovanje bilo je na festivalu Iberoamerikano u Bogoti u martu 2008, a iste godine, balet je sa podjednakim uspehom izveden i u Solunu.
Uspeh nije izostao ni naredne godine, kada je „Kraljica Margo“ učestvovala na na nekoliko festivala u više gradova Meksika i Španije.
Osim Duške Dragičević, naslovnu ulogu tumačile su i Mila Dragičević, Ana Pavlović i Aleksandra Bibić.
Na matičnoj sceni i gostovanjima, na dosadašnja 72. izvođenja, ovaj baletski spektakl, videlo je više od 65.000 gledalaca.
Iako je "Kraljica Margo" stvarna istorijska ličnost, nije prestala da intrigira razne umetnike koji su u njenom liku našli izvor inspiracije. Aleksandar Dima otac napisao je knjigu 1845. godine koja nosi njeno ime, a koja je doživela nekoliko ekranizacija. Lik kraljice Margo interpretirale su legendarna francuska glumica Žana Moro i popularna Izabela Ađani. Ona je poslednja dočarala rolu francuske kraljice u filmu Patrisa Šerola iz 1994, a za koji je muziku pisao Bregović.
Roman "Kraljica Margo" deo je trilogije Aleksandra Dime Oca. Prati priču lepe, ponosne i odlučne Margerit Valoa, čija je majka, Katarina Mediči uredila njen brak sa vođom hugenota, Anrijem od Navare 1572. godine. To je brak koji je radovao jedino Kraljicu majku. Margeritina braća, koji su joj dali nadimak Margo, i obasipali je ljubavlju koja se graničila sa incestom, bili su zapanjeni odlukom njihove majke o njenoj udaji. Samo šest dana posle svadbe, 24. avgusta 1572. francuski katolici pobili su više od 30.000 hugenoa u noći Sv. Bartolomeja. Pion, ali i učesnik u ovoj epskoj borbi, Margo je bila rastrzana između porodične časti i obaveza, njenog ljubavnika hugenota i nametnutog muža koga više nije mogla da poštuje…
M.B.