Vesti

GORGI CUCKOVSKI I MIRJANA MATIĆ GOSTOVALI U OPERI FRANČESKA ČILEE „ADRIJANA LEKUVRER“

7 jun 2017

U operi Frančeska Čilee „Adrijana Lekuvrer“, koja je u sredu 7. juna izvedena na Velikoj sceni pod dirigentskom upravom Đorđa Pavlovića, gostovali su makedonski umetnik Gorgi Cuckovski i Mirjana Matić, studentkinja master studija solo pevanja na Fakultetu muzičkih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Nikole Kitanovskog.
U ovom melodijski veoma bogatom delu, pisanom u ublaženoj i mekoj verziji verizma, tenor Cuckovski nastupio je u roli Mauricija, grofa od Saksonije, dok je Matićeva debitovala u naslovnoj ulozi slavne francuske glumice.
Rolu Princeze od Bujona pevala je mecosopran Nataša Jović Trivić, a reditelja Mišonea bariton Marko Kalajanović.
Uloge su ostvarili i Vuk Matić (Princ de Bujon), Igor Matvejev (Abate), Aleksandra Petrović (Gospođica Žuveno), Nataša Rašić (Gospođica Danževil), Stevan Karanac (Poason) i Miloš Đuričić (Kino).
U predstavi je učestvovao Orkestar, Hor i Balet Narodnog pozorišta u Beogradu.
Koncertmajstor je bila Edit Makedonska, a šef Hora Đorđe Stanković.
Scenografiju je uradio Aleksandar Zlatović, kostime Vesna Radović, a koreografiju Vladimir Logunov.
Opera "Adrijana Lekuvrer" premijerno je izvedena 7. oktobra 1995. godine u režiji Radoslava Zlatana Dorića.
Njegovu postavku, 27. novembra 2010. godine, obnovili su Aleksandar Nikolić i Stevan Marković.
"Adrijana Lekuvrer", četvrta opera Frančeska Čileee, praizvedena je 6. novembra 1902. godine, u Teatru “Liriko” u Milanu.
Libreto je napisao Arturo Kolauti, prema čuvenom istoimenom komadu Skriba i Leguvea, o životu i tragičnom kraju poznate dramske umetnice Adrijane Lekuvrer, koja je živela od 1692. do 1730. godine i bila je najslavnija glumica svoga vremena u Francuskoj.
Mada plod italijanskog verizma, sama priča je smeštena u daleko elegantnije doba ranog 18. veka u Parizu i objedinjuje elemente komične intrige i tragedije koja na završetku prevladava.
Lik grofa Mauricija razapet je između iskrene ljubavi prema glumici Adrijani i proračunate veze sa Princezom od Bujona koja mu pomaže da se održi u svetu politike…
M.B.
Gorgi Cuckovski
Rođen je 1982. godine u Skoplju, gde je diplomirao na Fakultetu muzičke umetnosti u klasi prof Biljane Jakimovske Jovanovske kao najbolji student generacije.
U klasi Olivere Miljaković usavršavao se 2006. godine kao dobitnik stipendije Mjuzik pozorišta iz Beča.
Cuckovski je prvi solista Makedonske opere i baleta i profesor na Fakultetu za audio-vizuelne umetnosti  
Nastupao je na brojnim koncertima u Hamburgu i Berlinu povodom Dana makedonske kulture u Nemačkoj.
Učestvovao je na humanitarnom koncertu za decu održanom 2009. godine u Etiopiji.
Gostovao je u Srbiji, Bosni, Bugarskoj, Rusiji, Portugalu, Nemačkoj, Austriji, Švajcarskoj, Italiji, Albaniji, Indoneziji, Japanu, Hrvatskoj, Koreji...
U matičnoj kući peva u predstavama "Adrijana Lekuvrer" (Mauricio), "Rigoleto" (Vojvoda od Mantove), "Bal pod maskama" (Rikardo), "Travijata" (Alfred Žermon), "Atila" (Foresto), "Madam Baterflaj" (Pinkerton), "Čarobna frula" (Tamino), "Ljubavni napitak" (Nemorino), "Boemi" (Rodolfo), "Turandot" (Kalaf), "Karmen" (Don Hoze)...