Vesti

HON LI PONOVO NA SCENI NARODNOG POZORIŠTA, U SUBOTU 28. NOVEMBRA GOSTUJE U VERDIJEVOJ “AIDI“

25 novembar 2015

Posle pauze od tri sezone, nekadašnji solista Opere Narodnog pozorišta tenor Hon Li ponovo će obradovati beogradsku publiku – u subotu 28. novembra gostovaće u ulozi Radamesa u Vedijevoj „Aidi“ koja će, pod dirigentskom upravom Dejana Savića, biti izvedena (19,00) na Velikoj sceni.
Naslovnu ulogu pevaće sopran Sanja Kerkez, Kralja će tumačiti bas Mihailo Šljivić, a njegovu kćerku Amneris mecosopran Jelena Vlahović.
U ansamblu su i Aleksandar Stamatović (Amonasro), Nenad Jakovljević (Ramfis), Tatjana Mitić (Sveštenica) i Danilo Stošić (Glasnik).
U predstavi učestvuju Orkestar, Hor, Balet i statisti Narodnog pozorišta u Beogradu.
Jedna od najpoznatijih svetskih opera, "Aida", premijerno je izvedena 10. aprila 2013. godine na Velikoj sceni pod upravom nemačkog dirigenta Pitera Leonarda i u režiji gosta iz Bugarske Ognjana Draganova.
Scenografiju su kreirali Dejan Miladinović i Miraš Vuksanović, kostime Milanke Berberović obnovila je Katarina Grčić, koreografiju je uradio Konstantin Kostjukov, izbor video materijala pripremio je Dejan Miladinović, a za video produkciju bio je zadužen Petar Antonović.
Gostovanje Hon Lija omogućila je Ambasada Koreje, sa kojom Narodno pozorište već dugi niz godina ima veoma dobru saradnju.
Hon Li je rođen 1976. godine u Seulu (Republika Koreja).
U rodnom gradu diplomirao je na Muzičkoj akademiji, a usavršavao se u Nemačkoj i Bugarskoj.
U Narodnom pozorištu, u kojem je debitovao 23. decembra 2006. godine rolom Don Hozea u Bizeovom remek-delu „Karmen“, bio je u angažmanu do 30. juna 2013.
U tom periodu, ostvario je veoma zapažene uloge u operama „Nabuko“ (Ismail), „Pajaci“ (Kanio), „Verter“ (Verter), „Moć sudbine“ (Don Alvaro), "Lučija od Lamermura" (Edgardo), „Rigoleto“ (Vojvoda od Mantove), „Alfredo“ („Travijata“)...
Pre tri i po godine, 8. februara 2012. godine, dobio je Nagradu Narodnog pozorišta u Beogradu „Oskar Danon“, koja se dodeljuje mladom umetniku kao podsticaj za ostvarenje vrhunskih umetničkih kreacija.
M.B.