Vesti

JUBILARNO 50. IZVOĐENjE PUČINIJEVIH „BOEMA“ 4. MARTA, U ULOZI MIMI GOSTUJE SOPRAN BING BING VANG IZ KINE

21 februar 2017

Mlada Kineskinja, sopran Bing Bing Vang, gostovaće 4. marta u Pučinijevim „Boemima“, koji će pod dirigentskom upravom Dejana Savića, biti izvedeni jubilarni 50. put.
Ova umetnica, koja aktivno nastupa u Evropi, predstaviće se našoj publici u roli vezilje Mimi, ulogu pesnika Rodolfa pevaće tenor Dušan Plazinić, slikara Marsela bariton Vasa Stajkić k.g., muzičara Šonara bariton Ljubodrag Begović, a filozofa Kolina bas Vuk Matić. Pevačicu Mizetu dočaraće sopran Ivanka Raković Krstonošić koja će premijerno nastupiti u toj ulozi.
U podeli su i Mihailo Šljivić (Benoa/ Alsindor), Slobodan Živković (Parpinjol) i Predrag Gligorić (Carinik).
U predstavi učestvuju Orkestar i Hor Narodnog pozorišta i Dečiji hor „Horislavci".
Opera u četiri čina "Boemi", premijerno je izvedena 21. juna 2000. godine u režiji Predraga Protića. Njegov asistent bila je Ivana Dragutinović Maričić, a asistent dirigenta Bojana Suđića - Ana Zorana Brajović.
Scenografiju je uradio Boris Maksimović, a kostime Ljiljana Dragović.
Predstavu je do sada videlo oko 18.000 gledalaca.
Pučini je „Boeme“, praizvedene 1. februara 1896. godine u Teatru „Ređo“ u Torinu, napisao na vrhuncu verizma u italijanskoj operi.
M.B.

Bing Bing Vang, lirski sopran

Proglašena je za jedan od deset najboljih soprana u Kini od strane najvažnije nacionalne televizije u Kini, koja emituje koncerte koji se održavaju širom sveta. Vang je prva Kineskinja koja je završila master na Konzervatorijumu „Đuzepe Verdi“ u Milanu. Prilikom boravka u Evropi, nastupa u  velikom broju uloga, kao što su: Liu u Turandot, Neda u Pajacima, Mikaela u Karmen, Mimi u Boemima, Violeta u Travijati, Adina u Ljubavnom napitku u operama u Italiji, Francuskoj, SAD, Izraelu, Letoniji, Sloveniji, Rumuniji, Srbiji, itd.
U aprilu ove godine nastupaće u ulozi Liu u Turandot u Makedonskoj operi. Na poziv Singapurske lirske opere nastupila je kao gost u novembru 2016. godine. Nastupila je u ulozi Mimi u Boemima u Kineskoj nacionalnoj operi u Velikom teatru „Fudžijan“, a učestvovala je i na nekoliko koncerata sa orkestrom Kineske nacionalne opere prilikom dočeka Nove 2017. godine na nacionalnoj televiziji u Kini.
Tokom 2016. godine, u junu, nastupila je s velikim uspehom na koncertu sa Sidnejskim lirskim simfonijskim orkestrom u Operi u Sidneju. Nastupila je sa svetski poznatim pijanistom Lang Langom na specijalnom koncertu prilikom svetske premijere jednog dela. Pevala je sa Češkom filharmonijom na koncertu „Centralna tvrđava“. Nastupala je na Kineskoj nacionalnoj televiziji i Hunanskoj televiziji povodom proslave kineske Nove godine. Pevala je sa Filharmonijskim orkestrom u Limi, Peru. Nastupala je u ulozi Liu u Turandotu u Velikom teatru „Fudžijan“.
Tokom 2015. godine, na poziv Simfonijskog orkestra iz Melburna, pevala je na koncertu u Melburnu, Australija. Pevala je ulogu Violete u Travijati na Pompejskom festivalu u Italiji. Tumačila je Mizetu u Boemima u Teatru „Belini“ u Kataniji, zatim Mikaelu u Karmen na Festivalu u Taormini na Siciliji. Nastupala je kao solista u Malerovoj Četvrtoj simfoniji sa Simfonijskim orkestrom „Že Jiang“ u Kini.
Tokom 2014. godine, pevala je na koncertu u dvorani Simfonije u Atlanti, SAD. Pevala je Liu u Turandot u Operi u Mecu, Francuska. Nastupala je kao Neda u Pajacima u Simfoniji u Haifi, Izrael. Na poziv maestra Tan Duna, nastupila je kao jedini sopran na koncertu sa Nacionalnim simfonijskim orkestrom na Pekinškom letnjem festivalu u Kini.
Tokom 2013. godine, nastupila je u ulozi Liu u Turandot na Festivalu „Pučini“ u Tore da Lagu u Italiji. Tumačila je ulogu Mikaele u Karmen u Slovenačkom narodnom pozorištu u Mariboru, a zatim je nastupala kao Adina u Ljubavnom napitku u Letonskoj nacionalnoj operi. Pevala je na koncertu koji je priredila Fondacija „Pučini“ u Koncertnoj dvorani „Pučini“ u Milanu. Nastupala je na Gala koncertu „Verdi“ na Operskom festivalu u Rigi, Letonija. Takođe, nastupala je na brojnim koncertima u Italiji i Kini.
Tokom 2012. godine, tumačila je ulogu Adine u Ljubavnom napitku u Slovenačkom narodnom pozorištu u Mariboru. Nastupila je i na koncertu u Letonskoj nacionalnoj operskoj kući. Pevala je na koncertu u Venecijanskom teatru u Makau uz Kineski nacionalni simfonijski orkestar i Kineska tri tenora, pri čemu je dobila sjajne kritike. Pevala je ulogu Serpine u operi Služavka gospodarica na Međunarodnom festivalu u Makau i dobila je sjajne kritike u „Fajnenšal tajmsu“: „Za Vang Bing Bing, sopran, koja se školovala u Šangaju a sada živi u Milanu, a koja je prošlog vikenda briljirala u Pergolezijevoj Služavki gospodarici na Međunarodnom muzičkom festivalu u Makau, možemo reći da je sjajna – malo šta joj se može naći na putu ka uspehu. Vang je takođe potpuno očarala i publiku. Kada je njen moćan i prilagodljiv sopran pronašao sopstvenu oštru suprotnost... Vang se ustremila na komično.“
U Milanu, tokom 2014. god, SKY TV ju je odabrao da se pojavi kao prva operska pevačica u popularnoj TV emisiji IKS FAKTOR, a snimak njenog nastupa koji je postavljen na Jutjub je imao više od 2 miliona pregleda. Italijanska televizija je uradila intervju sa Bing Bing u popularnoj muzičkoj emisiji, a nastupila je sa Laurom Pauzini, što je emitovano širom Evrope. Tokom 2010. godine, učestvovala je na Prvom festivalskom takmičenju Savonlina opere u Finskoj, gde se takmičila uz nekoliko stotina učesnika iz celog sveta, pri čemu je bila jedini sopran iz Kine koji je stigao do finala. U štampi je dobila sledeće kritike: „Mlada operska diva sa obećavajućom budućnošću.“ Tokom 2011. godine, učestvovala je na master klasu Mirele Freni i Marijele Devije. Sa samo 21 godinom starosti, nastupala je u Operi u Brašovu, Rumunija, tumačeći ulogu Mikaele u Karmen. Nastupala je Muzičkoj dvorani u Montrealu, Kanada. U Kini je dobila mnoštvo poziva da postane vodeći sopran u raznim simfonijskim orkestrima, kao što je na primer Kineski nacionalni simfonijski orkestar.
Opere i koncerti:
2017. Mimi, Boemi, Opera Narodnog pozorišta u Beogradu
2017. Mikaela, Karmen, Opera Narodnog pozorišta u Beogradu
2017. Liu, Turandot, Makedonska nacionalna opera
2016. Koncert u Sidnejskoj operi, Australija
2016. Koncert u singapurskoj koncertnoj dvorani „Esplanada“ sa Singapurskim lirskim operskim orkestrom
2016. Liu, Turandot, Veliki teatar „Fudžijan“, Kina
2015. Violeta, Travijata, Teatro Grande degli Scavi, Pompeja, Italija
2015. Mikaela, Karmen, Festival u Taormini, Italija
2015. Mizeta, Boemi, Teatar „Belini“ u Kataniji, Italija
2015. Koncert sa Simfonijskim orkestrom Melburna u Koncertnoj dvorani grada Melburna, Australija
2014. Neda, Pajaci, Simfonija Haife, Izrael
2014. Liu, Turandot, Opera u Mecu, Francuska
2014. Koncert u Simfonijskoj dvorani u Atlanti, SAD
2014. Koncert sa Kineskim nacionalnim simfonijskim orkestrom, Peking, Kina
2013. Liu, Turandot, Festival „Pučini“, Tore del Lago, Italija
2013. Adina, Ljubavni napitak, Letonska nacionalna opera, Slovenačko narodno pozorište, Maribor
2013. Mikaela, Karmen, Slovenačko narodno pozorište, Maribor, Slovenija
2013. Gala koncert „Verdi“ na Operskom festivalu u Rigi, Letonija
2013. Koncert Fondacije „Pučini“, Muzička dvorana „Pučini“, Milano, Italija
2012. Serpina, Služavka gospodarica, Međunarodni muzički festival u Makau
2012. Koncert u Letonskoj nacionalnoj operi, Riga, Letonija
2012. Koncert sa Kineskim nacionalnim simfonijskim orkestrom, Venecijanski teatar, Makao
2011. Adina, Ljubavni napitak, Koncertna dvorana „Verdi“, Milano, Italija
2010. Mizeta, Boemi, Koncertna dvorana „Verdi“, Milano, Italija
2007. Mikaela, Karmen, Opera u Brašovu, Rumunija