Vesti

MAESTRO DEJAN SAVIĆ GOSTOVAO U RUMUNIJI

19 april 2016

V.d. upravnika Narodnog pozorišta u Beogradu, maestro Dejan Savić, proteklog vikenda je boravio u Klužu u Rumuniji, gde je u tamošnjoj, jednoj od četiri nacionalne operske kuće naši istočnih suseda, rukovodio i muzički uobličio obnovu naslova koji spada u red najsloženijih i najobimnijih Verdijevih operskih dela, Moć sudbine.
Zajedno sa odličnim horom i orkestrom ove ugledne kuće, više od polovine solista na sceni je debitovalo u svojim rolama, što se zahvaljujući iskustvu, umeću i znanju našeg dirigenta nije ni osetilo. Prepuna dvorana je sa oduševljenjem pozdravila učesnike, posebno našeg maestra koji je za kratko vreme uspeo da dostigne najviši umetnički i izvođački nivo složenog aparata na sceni i oko scene.
Gostovanje maestra Savića izazvalo je pažnju i javnosti i medija, tako da je nacionalna radio televizija objavila intervju sa našim umetnikom, snimljen na samoj sceni.
U razgovoru sa direktorom nacionalne opere, uglednim rumunskim baritonom Florinom Štefanom, v.d. upravnika Dejan Savić se dogovorio i oko gostovanja Opere Narodnog pozorišta na festivalu nacionalnih operskih kuća, koji se u Klužu obnavlja posle skoro cele decenije. Na prvo izdanje tokom 2017. godine, osim naše nacionalne Opere, biće pozvane i Operske kuće iz Bukurešta i Budimpešte.