Vesti

MECOSOPRAN ALEKSANDRA RISTIĆ IZ NIŠA 7. MAJA GOSTUJE U ROSINIJEVOM „SEVILjSKOM BERBERINU“ U ULOZI ROZINE

4 maj 2016

U operi Đoakina Rosinija „Seviljski berberin“, koja će pod dirigentskom upravom Đorđa Stankovića biti izvedena 7. maja (19,30) na Velikoj sceni, u ulozi Rozine gostovaće umetnica iz Niša – sopran Aleksandra Ristić.
Tenor Darko Đorđević nastupiće u roli grofa Almavive, baritonu Ljubodragu Begoviću poverena je naslovna uloga, baritonu Nebojši Babiću uloga doktora medicine Don Bartola, a basu Dragoljubu Bajiću - učitelja muzike Bazilija.
U podeli su i Svetlana Lovčević (Berta), Pavle Žarkov (Fjorelo), Predrag Gligorić (Oficir)...
U predstavi učestvuju Orkestar i Hor Narodnog pozorišta u Beogradu.
Rečitative svira Nevena Živković.
Libreto po Bomaršeu napisao je Čezare Sterbini, a prevod je uradio Velimir Živojinović.
Premijera je održana 1. juna 1978. godine u režiji Borislava Popovića, koju je 2010. obnovila Ivana Dragutinović Maričić.
Komičnu operu “Seviljski berberin” o mladoj devojci Rozini zaljubljenoj u grofa Almavivu i njegovom ličnom berberinu Figaru koji im pomaže da se upoznaju, italijanski kompozitor Đoakino Rosini komponovao je sa 24 godine.
Jedna od najboljih komičnih opera ikada napisanih, živog dramskog izraza i izvanredne umetničke snage, praizvedena je pod naslovom “Almaviva ili Uzaludna predostrožnost” u Teatru Arđentina, u Rimu, 20. februara 1816. godine.
M.B.
 

Aleksandra Ristić
Diplomirala je i magistrirala na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Irine Arsikin.
Dobitnica je mnogih nagrada na republičkim i saveznim takmičenjima mladih operskih umetnika.
Solo resitalima predstavila se brojnoj publici širom Srbije i Crnoj Gore, u Sloveniji, Makedoniji, BiH, Italiji, Velikoj Britaniji, Grčkoj, Austriji, Švajcarskoj i Mađarskoj. Nastupala je u više navrata sa Simfonijskim orkestrom Vojske Srbije "Stanislav Binički" iz Beograda, niškim Simfonijskim orkestrom, gudačima Svetog Đorđa, orkestrom Konstantinus i Simfonijskim Orkestrom Fakulteta Umetnosti Niš, a ostvarila je i veliki broj nastupa sa raznim gudačkim kvartetima, Niškim duvačkim kvintetom i
Libero sekstetom.
Učestvovala je u etno projektu "Balkan 2000" kompozitora Aleksandra Sanje Ilića, sa kojim već više godina uspešno sarađuje.
Značajan nastup Aleksandra je zabeležila na "Danima srpske kulture" u Bernu u Švajcarskoj, gde je proglašena "za najboljeg predstavnika srpske kulture".
Snimala je numere za pozorišne predstave u Narodnom pozorištu u Beogradu, Narodnom pozorištu u Nišu i niškom Lutkarskom pozorištu.
Napravila je snimke za Radio televiziju Srbije, Radio Beograd 202, Radio Novi Sad i Radio Niš.
Od 2003.godine članica je trija „Anima“ koji je za kratko vreme postigao veliki uspeh u zemlji i inostranstvu.
Ulogom Rozalinde u Štrausovoj opereti” Slepi miš” u sezoni 2013/14 dala je svoj doprinos obnovi operske scene u Nišu.
Ristićeva je vanredni profesor i šef katedre za solo pevanje Fakulteta umetnosti u Nišu.