Vesti

MEĐUNARODNE AKTIVNOSTI NARODNOG POZORIŠTA U BEOGRADU

27 februar 2017

Shodno sve učestalijim tendencijama da se predstave i nove produkcije realizuju putem koprodukcije između teatara, u Narodnom pozorištu u  Beogradu je boravila delegacija Teatra Karlo Goldoni iz Livorna, Italija.
Gospodin Marko Leone, generalni direktor i g. Alberto Paloša, umetnički direktor, zajedno sa svojim najbližim saradnicima, održali su konstruktivan sastanak sa upravnikom i direktorima Opere i Baleta Narodnog pozorišta, na kome je tema bila upravo mogućnosti saradnje dve Kuće od nacionalnog značaja.
Tom prilikom razgovaralo se o zajedničkim produkcijama naslova u sektoru Opere, kao i o gostovanju Baleta u Italiji, kao i o drugim vidovima saradnje, putem razmene umetnika i predstava.
S obzirom da se radi o jednom od najcenjenijih italijanskih teatara, posebno posvećenog verizmu u operi, imajući u vidu okolnost da je iz Livorna upravo jedan od najznačajnijih stvaralaca iz ove oblasti, dirigent i kompozitor Pjetro Maskanji, razmatrala se mogućnost predstavljanja manje poznatih naslova ovog velikog umentika u regionu.
Takođe, naglašena  je i mogućnost saradnje Operskih studija dva teatra, dok je g. Leone, inače poznati italijanski dramski umetnik, inicirao i razgovore na temu saradnje Dramskih teatara u formi radionica i upoznavanja sa novim dramskim tendencijama i tekstovima savremenih autora.
Sastanku u Narodnom pozorištu, osim gostiju iz Italije, prisustvovao je i predstavnik Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu, uz čiju pomoć se organizuju sva gostovanja iz ove nama bliske zemlje.
U okviru saradnje na kulturnom planu sa Narodnom Republikom Kinom, u Narodnom pozorištu gostuju kineski operski umentici, gca Bing Bing Vong, sopran, i g. Voren Mok, tenor.
Oni će nastupiti u predstavama "Karmen" i "Boemi" tokom ove sedmice, uz domaće umetnike na Velikoj sceni nacionalnog pozorišta.
Ova saradnja je inicirana tokom protekle godine, kada je grupa od preko 30 predstavnika kineskih umetničkih agencija, institucija i menadžera boravila u Beogradu u organizaciji Ministarstava kulture NR Kine i Srbije, gde im je jedan od domaćina bila naša Kuća. Prva konkretna aktivnost koju je kineska strana realizovala jeste gostovanje dramske predstave "Dama sa kamelijama" u gradovima najmnogoljudnije zemlje sveta tokom juna meseca o.g. dok su u planu i gostovanja po jedne operske i bletske produkcije Narodnog pozorišta.
Gospodin Mok je jedan od najznačajnijih kineskih operskih solsita sa značajnom evropskom karijerom i nastupima u nekim od najznačajnijih svetskih operskih kuća, dok je gospođica Vong sa stalnim boravkom u Milanu, pripadnik mlađe generacije operskih solista i rado viđen gost u mnogim produkcijama širom Evrope.