Vesti

MUZEJU NARODNOG POZORIŠTA URUČENA NAGRADA „MUZIKA KLASIKA“ U KATEGORIJI "ORGANIZATOR GODINE"

3 februar 2016

Muzeju Narodnog pozorišta u Beogradu uručena je Nagrada „Muzika Klasika“ za 2015. godinu u kategoriji Organizator godine.
Na svečanosti održanoj 3. februara u prostoru Muzeja, priznanje je iz ruku glavne i odgovorne urednice te revije za klasičnu muziku Aleksandre Paladin primio direktor Muzeja Nacionalnog teatra Dragan Stevović.
Tom prilikom, dodeljene su nagrade i u ostalim kategorijama - muški izvođač je violinista Robert Lakatoš, ženski izvođač mecosopran Aleksandra Ristić, a mladi izvođač sopran Evgenija Jeremić.
Kompozitor godine je Vladimir Trmčić za kompoziciju "Psalmus", a kompozitor godine za primenjenu muziku Zoran Simjanović za muziku u komadu s pevanjem "Male tajne" (Opera i teatar Madlenianum).
Orkestar godine je novi Simfonijski orkestar "Makris" čiji je osnivač, umetnički direktor i i dirigent Predrag Gosta, najbolji izdavač u 2015. je Asocijacija gitarista Vojvodine, a najbolji koncert održao je Nemanja Radulović u Studentskom parku 21. juna prošle godine u organizaciji Centra za muziku Kolarčeve zadužbine.
Knjiga godine je "Isidor Bajić: pedagog, izdavač, melograf" Danijele Kličković, a album "Ohridska legenda" koji su snimili Simfonijski orkestar i Hor RTS sa dirigentom Bojanom Suđićem.
Muzički festival godine su Beogradske muzičke svečanosti - Bemus, dok je u kategoriji Muzički festival od regionalnog značaja nagradu osvojio Međunarodni festival klasične muzike "Vrnjci" (Vranjačka Banja).
Revija "Muzika Klasika" nagradila je i kritičara Gordanu Krajačić, a za medijsku afirmaciju umetničke muzike Draganu Pantić, muzičkog urednika RTS-a.
Najbolja muzička institucija u 2015. je Fakultet umetnosti u Nišu, dok je koreografu Vladimiru Logunovu pripala Nagrada za izuzetan doprinos umetničkoj muzici.
Nagrada „Muzika Klasika“ ustanovljena je 2010. godine kada je izašao prvi broj istoimene revije.
Podeljena u 17. kategorija, dodeljuje se na osnovu vrednovanja eminentnog stručnog žirija, koji svojim aktivnim prisustvom na koncertima u muzičkim centrima u zemlji, predlažu umetnike i institucije za koje smatraju da su ostavili najznačajniji trag u muzičkom životu naše zemlje u toku jedne godine.
M.B.