Vesti

NA SCENI “RAŠA PLAOVIĆ” ODRŽAN KONCERT "BASISTI SRBIJE EVROPI I SVETU”

17 februar 2017

Koncert pod nazivom ,Basisti Srbije Evropi i svetu”, održan je u petak 17. februara na Sceni “Raša Plaović.
Prvi deo programa, bio je rezervisan za tri najpoznatija dela za kontrabas srpskih autora - „Basso e contra” Slobodana Atanackovića, „Jevrejski diptih” Aleksandra S. Vujića i „Off” Zorana Erića.
Ekskluzivnost ovog događaja ogledala se, između ostalog, i u tome što je u okviru njega održana svetska premijera koncerta za kontrabas i orkestar “Končerto potenjo” br.3 opus 129 Mauricija Anuncijatea iz Argentine.
Kao solista, predstavio se član Orkestra Opere Narodnog pozorišta u Beogradu Svetozar Vujić Borski, koji je ovim nastupom proslavio 25. godina umetničkog rada.
Na kraju programa, publika u prepunoj sali, imala je jedinstvenu priliku da prvi put čuje i kompoziciju Aleksandra Vujića „Srpsko kolo”, za ansambl sastavljen od 14 kontrabasa, a koja je premijerno izvedena prošle godine u Pragu na finalnoj večeri festivala "Evrobas".
Pod dirigentskom upravom Radeta Pejčića, na koncertu su učestvovali članovi Beogradskog kamernog orkestra  “Ljubica Marić” i Ansambl kontrabasista Srbije, a osim Vujića Borskog, kao solista je nastupio i Goran Kostić, profesor Filološko-umetničkog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu.
Koncert je realizovala Tehnika Narodnog pozorišta u Beogradu.
M.B.