Vesti

NARODNO POZORIŠTE IZ UŽICA 23. MAJA GOSTUJE SA DRAMOM BRANKA ĆOPIĆA „ODUMIRANjE MEĐEDA“

17 maj 2017

Ansambl užičkog Narodnog pozorišta izvešće 23. maja na Sceni „Raša Plaović“ (20,30) dramu Branka Ćopića „Odumiranje međeda“, u režiji Nemanje Rankovića.
Dramski prvenac, kao kritiku tadašnjeg društva u kom "ruka ruku mije" Ćopić je napisao 1958. godine, kao satiričan osvrt na mentalitet i korupciju koji opstaju u svakom vremenu dok "Međedovići" menjaju samo oblik.
U ovom komadu, čija je radnja vremenski smeštena u brda Zapadne Srbije sedamdesetih godina prošlog veka, živopisne likove igraju Momčilo Murić, Ivana Pavićević Lazić, Bojana Zečević, Biljana Zdravković, Slobodan Ljubičić, Vahidin Prelić, Svetislav Jelisavčić i Hadži Nemanja Jovanović.
Predstava je premijerno izvedena 25. februara 2015. godine.
Adaptaciju je uradila Olga Dimitirjević, scenograf je Marijana Zorzić Petrović, kostimograf Snežana Kovačević, a autor muzike Miroljub Aranđelović Rasinski.
- Piščev osećaj  za neuobičajene detalje, mentalitet i prirodu svojih junaka, samo pojačava humoristički potencijal komada. Komičnost se u drami pažljivo gradi kroz dva paralelna zapleta: dok sa jedne strane lokalni činovnici pokušavaju da okrive medveda za opštinsku kasu koju su sami opustošili, sa druge se spremaju izbori za narodnog poslanika na kojima se sukobljavaju stare i mlade snage. Podrazumeva se da su ova dva zapleta međusobno neraskidivo povezana, i da kroz komad defiluje sve ono sto prepoznajemo iz našeg svakodnevnog života: korumpirana vlast, partijski poslušnici i "preletači", sukob roditelja i dece, mito i korupcija, senzacionalistička štampa... sada su na sceni pred nama, ogoljeni do svog besmisla i bezobrazluka. Kroz celu svoju karijeru, Ćopić je s duhom kritikovao anomalije i negativne pojave u društvu, a njegova satira danas se čini aktuelnijom nego ikad – kaže Olga Dimitirjević.
Izvođenje predstave u celini će snimiti kamere Radio televizije Srbije za potrebe svog Dramskog programa.
M.B.