Vesti

Uspešno gostovanje soliste Opere Narodnog pozorišta Mihaila Šljivića u Pučinijevoj "Turandot" na sceni Teatra "Karlo Feliče" u Đenovi

28 jun 2017

Solista Opere Narodnog pozorišta u Beogradu bas Mihailo Šljivić gostovao je s velikim uspehom u Pučinijevom remek-delu "Turandot", koje je pod dirigentskom upravom Đuzepa Akvavive izvedeno na sceni Teatra "Karlo Feliče" u Đenovi.
Naš umetnik je nastupio u ulozi Timura, jedine basovske uloge prvog faha, i na svih pet planiranih izvođenja, 16, 17, 18, 20. i 21. juna dobio zaslužene aplauze publike, ali i veoma pozitivne ocene od svojih kolega.
Šljivić, u izjavi za sajt Narodnog pozorišta, kaže da je poziv za gostovanje dobio od umetničkog direktora tog teatra, maestra Akvavive koji ga je angažovao i zimus kada je u Verdijevom "Falstafu", u ulozi Pistola, takođe ostvario veoma zapažen uspeh.
- Na tih pet izvođenja, predstavu je gledalo više od 50.000 gledalaca, uključujući i one koji su, u brojnim zemljama širom sveta, mogli da je prate putem live streaming-a. Prva tri izvođenja dirigovao je Akvaviva, a potom maestro Alvize Cazelati sa kojima sam spremao ulogu. Originalnu režiju je postavio renomirani Đulijano Montaldo koji je dosta poznat i van granica Italije, u koordinaciji sa Faustom Kozentinijem – kaže Šljivić i podseća da su kritike i utisci u vezi sa njegovim nastupom, kako od ljudi iz pozorišta, tako i od kolega koji su sa njim nastupali, veoma pozitivni.
On napominje da je “u celokupnoj podeli bio jedini stranac” i ističe da je “ovim uspehom praktično već dogovoreno naredno gostovanje, ili, možda, gostovanja, sa nekim od značajnih uloga i u sledećoj sezoni”.
– Siguran sam  da ne bih ni došao u ovu priliku i dobio poziv pre ovog, da nije bilo podrške od strane našeg upravnika, maestra Dejana Savića, koji pomoću svojih značajnih internacionalnih umetničkih kontakata daje dobru šansu operskim umetnicima da ih neko čuje i eventualno zapazi, i to na našim daskama – tvrdi Šljivić.
M.B.