Vesti

Uspešno gostovanje rediteljke Ivane Dragutinović Maričić na Letnjem festivalu u Varni

8 jul 2017

Rediteljka Narodnog pozorišta u Beogradu Ivana Dragutinović Maričić gostovala je u bugarskom gradu Varni, gde je u okviru Letnjeg festivala prenela režiju „Atile“ Dejana Miladinovića, koji je već tri decenije deo operskog repertoara Velike scene Nacionalnog teatra.
Veoma uspešna premijera održana je 7. jula, a u ovom Verdijevom remek-delu, pod dirigentskom upravom holandskog maestra Jana van Manena, uz Hor i Orkestar, nastupili su solisti iz Bugarske - Svetozar Rangelov (Atila), Linka Stojanova (Odabela), Bojko Cvetanov (Foresto), Venceslav Anastasov (Ecio)... 
Rediteljka je za potrebe otvorene scene adaptirala scenografiju Aleksandra Zlatovića, kostimi Milanke Berberović bili su prilagođeni izvođačima, a koreografija Vladimira Logunova takođe je prenesena.
Predstava će tokom avgusta imati još jedno izvođenje na otvorenom, a od oktobra će biti na redovnom repertoaru Državne opere u Varni.
Planirano je da tokom sezone u „Atili“ gostuju i solisti Narodnog pozorišta, kao i meastro Dejan Savić.
Predstava je naišla na veoma dobar prijem kod publike, ali i tamošnje kritike koja nije štedela reči hvale za ovu postavku čuvene Verdijeve opere čija se radnja dešava sredinom petog veka u Akvileji u tršćanskom zalivu, Jadranskim lagunama na budućem mestu Venecije i okolini Rima.
Opera u tri čina sa prologom - „Atila“, praizvedena je 17. marta 1846. godine u Veneciji, u Gran Teatro La Fenice.
Na repertoar Narodnog pozorišta u Beogradu, u režiji Dejana Miladinovića, prvi put je uvrštena tokom sezone 1986/87.
U međuvremenu, postavka je imala obnovu 23. januara 1993, a potom još jednu - četiri godine kasnije, 14. juna 1997. godine.
Poslednja premijerna obnova, pod dirigentskom upravom Dejana Savića,  održana je 25. juna 2011. godine, a naslovnu ulogu tumačio je bas Ivan Tomašev.
M.B.