Vesti

PROMOCIJA KNjIGE ZORANA T. JOVANOVIĆA "DRAMATURŠKI OGLEDI" 26.11. U MUZEJU NARODNOG POZORIŠTA

25 novembar 2014

U okviru ciklusa "Promocije", u sredu 26. novembra u Muzeju Narodnog pozorišta (18,00), biće predstavljena knjiga Zorana T. Jovanovića "Dramaturški ogledi" koju je objavio Pozorišni muzej Vojvodine.
Knjiga "Dramaturški ogledi" krije neslućeno bogatstvo raznovrsnosti tema iz oblasti teatrologije, koje čine spektar ineteresovanja i znanja jednog od najzanačajnijih teatrologa danas.
Prva poglavlja su zbirka odabranih radova nastalih tokom poslednje dve decenije, od kojih se mnogi odnose na Narodno pozorište i njegove umetnike.
Drugo poglavlje se bavi dramatizacijama proznih dela trojice naših znamenitih književnika, Radoja Domanovića, Stevana Sremca i Janka Veselinovića, dok u trećem čitamo o scenskim sudbinama pojedinih komada poznatih i nepoznatih, kao i studija o različitimm dramskim prikazima Kosovskog boja na našim scenama.
Zoran T. Jovanović ne zaboravlja ni svoje kolege, prethodnike u posvećenm poslu istraživanja pozorišnog trajanja kod nas upoznajući nas sa životom i delom naših velikih istoričara i teatrologa Borivoja S. Stojkovića, Slobodana A. Jovanovića, Stanislava Bajića, Dragoljuba Vlatkovića i Dušana Mihailovića.
Tu je i poglavlje koje predstavlja postepeni prelaz između naučnih radova sabranih u prva četiri poglavlja i potonjeg dela knjige kojie je posvećen autoru, a čiji je centralni deo pisan u vidu autobiografije.
O knjizi će govoriti teatrolozi Radomir Putnik, Jelica Stevanović i Vesna Krčmar, a u ime izdavača - direktor Pozorišnog muzeja Vojvodine Zoran Maksimović.
Ulaz je slobodan.
M.B.