Vesti

KOREOGRAFU I REDITELjU BALETA "ONI" ĐORĐU MAKAREVIĆU URUČENA NAGRADA TERPSIHORA

29 april 2015

Nagrada „Terpsihora“, koju dodeljuje Udruženje profesionalnih baletskih igrača, koreografa i baletskih pedagoga Srbije, uručena je u sredu 29. aprila Đorđu Makareviću - koreografu i reditelju predstave "Oni" Narodnog pozorišta u Beogradu.
Na svečanosti održanoj u Muzeju Narodnog pozorišta, Makarević je priznanje primio iz ruku baletskog pedagoga, teoretičara igre i kritičara Ksenije Dinjaški, koja je bila i predsednik žirija koji je doneo odluku o ovogodišnjem laureatu.
Osim nje, u žiriju su bili i baletski umetnik i pedagog klasičnog baleta Rosa Milić, te prvak Drame Narodnog pozorišta u Beogradu Slobodan Beštić.
Makarević, koga je mnogobrojna publika pozdravila gromoglasnim aplauzom, zahvalio se članovima žirija koji su mu dodelili ovo priznanje, kompletnoj umetničkoj i saradničkoj ekipi predstave "Oni", kao i v.d. upravnika Narodnog pozorišta Dejanu Saviću i v.d. direktora Baleta Konstantinu Kostjukovu koji su ga pozvali i pružili mu priliku da, kako je istakao, pokaže svoje znanje i talenat.
U obrazloženju nagrade žiri je ocenio da je izabrana tema baleta "Oni", psihički poremećena porodica i mladić koji na svirep način ubija mlade devojke, bila višestruko inspirativna u stvaralačkim nastojanjima koreografa i reditelja Makarevića.
- Sukobljavajući se sa nesvakidašnjim sadržajem predstave, želeći da pronikne u najbitniji problem ove priče, kako nastaje ubica, Makarević nam je poslao poruku o važnosti vaspitanja dece i mladih ljudi. Prateći zahtevnost scenskog prikazivanja surovih događanja, koreografskim jezikom je dolazio do najdragocenijih stvaralačkih rezultata. Imajući izbor da u koreografskom istraživanju krene putem koji mu najviše odgovara, izabrao je klasično baletsku osnovu u spoju s neophodnim slobodnim – savremenim pokretom. Upravo je taj spoj pokazao delotvornost koreografskog učinka i predstavlja primer čistog i jasnog pristupa načinu koreografskog izražavanja - ocenio je žiri.
Kratki balet "Oni", premijerno je izveden 17. januara ove godine na Sceni "Raša Plaović", u okviru projekta "Veče mladih koreografa".
Nagradu je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja i Institut za umetničku igru Beograd.
M.B.

ĐORĐE MAKAREVIĆ
Rođen je u Beogradu.
Završio Baletsku školu „Lujo Davičo" i diplomirao pozorišnu režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Prvak baleta i koreograf u Pozorištu na Terazijama.
Dobitnik je prestižne Nagrade grada Beograda u oblasti umetnosti, za jedini inkluzivni mjuzikl te forme na svetu, Čarobno putovanje, po romanu Žila Verna Put oko sveta za 80 dana.