Vesti

PROF. DR VUJADIN MILANOVIĆ, 30.11. GOST CIKLUSA "LAZA & VIL RAZGOVORI" U MUZEJU NP

27 novembar 2014

U okviru ciklusa "Laza & Vil razgovori", koji je na repertoaru Muzeja Narodnog pozorišta u Beogradu u nedelju 30. novembra (18,30), gost će biti prof. dr Vujadin Milanović.
Razgovor sa gospodinom Milanovićem na temu "Laza Kostić kao prevodilac i kritičar Šekspira", vodiće direktorka Fondacije "Laza Kostić" Marina Milić Apostolović.
U okviru programa, predstaviće se i "Lazini trubaduri".
Ulaz je slobodan.
Ciklus "Laza & Vil razgovori", koji su pokrenuti 17. novembra prošle godine, održavaju se uoči svakog izvođenja "Henrija Šestog" u Nacionalnom teatru, a teme su vezane ne samo za pomenutu predstavu, nego i za bogato stvaralaštvo čuvenog engleskog pesnika i dramskog pisca Vilijama Šekspira i slavnog srpskog književnika i poete Laze Kostića.
Ovaj komad, koji je Narodno pozorište uradilo u koprodukciji sa Fondom „Laza Kostić“ i Glob teatrom, premijerno je izveden na sceni tog čuvenog londonskog pozorišta 11. maja 2012. godine u okviru „Kulturne olimpijade“.
Posle toga, i uz redovan repertoar na matičnoj sceni, Henri Šesti" je učestvovao na značajnim festivalima u zemlji, kao i u regionu - Grad teatar Budva u Crnoj Gori, Bitola Šekspir festival u Makedoniji, Internacionalni festival klasičnog teatra u rumunskom gradu Aradu, Prvi internacionalni festival teatara balkanskih zemalja u Bursi, u severozapadnoj Turskoj...
Ciklus, koji se organizuje po uzoru na velike svetske centre, pre svega na tradiciju u Glob teatru, u kojem se uoči predstava održavaju stimulativna predavanja vezana za redovne repertoarske produkcije, predstavlja nastavak uspešne saradnje između Narodnog pozorišta i Fonda „Laza Kostić“.  
M.B.