Vesti

U MUZEJU NARODNOG POZORIŠTA ODRŽANO SEĆANjE NA UMETNICU DIVNU ĐOKOVIĆ

4 jun 2015

U okviru ciklusa „Sećanje“, u petak 5. juna, u Muzeju Narodnog pozorišta (NP) u Beogradu održano je veče posvećeno nekadašnjoj prvakinji Drame i Opere NP Divni Đoković, povodom 100 godina od njenog rođenja.
Tom prilikom predstavljena je knjiga „Teatarski prostori Divne Đoković“ autora Miloša Jevtića i emitovani su audio zapisi „Pesme iz Koštane“ u izvođenju Divne Đoković.
Knjiga je transkript emisije emitovane na talasima Radio Beograda 17. decembra 1990, u kojoj umetnica, u razgovoru sa Jevtićem, na zanimljiv način govori o svom uzbudljivom i izuzetno plodnom životu.
Odlomke iz knjige čitali su dramski umetnici Miodrag Radovanović Mrgud i Branka Zorić.
Divna Đoković, rođena Radić, glumačku karijeru je počela u Narodnom pozorištu 1935. godine, a prvu ulogu ostvarila je u Ibzenovoj drami „Divlja patka“.
Nakon što je čitav niz godina uporedo uspešno nastupala u operskim i dramskim predstavama Narodnog pozorišta u Beogradu, napustila je Operu i definitivno se opredelila za umetničko delovanje u Drami NP.
U svojoj bogatoj glumačkoj karijeri, koja je trajala pune tri i po decenije, ostvarila je više od 50 rola.
Najpoznatija je po ulozi Koštane u istoimenoj drami koju je na sceni matičnog teatra tumačila od 1939. do 1960. godine.
Upravo je ta rola donela Divni Đoković laskava priznanja kritike, ali i oduševljene aplauze mnogobrojnih gledalaca, postajući zaštitni znak njene umetničke karijere.
M.B.