Vesti

NARODNO POZORIŠTE U BEOGRADU PROSLAVILO KRSNU SLAVU - SVETOG JOVANA

20 januar 2016

Tradicionalnim obredom i prijemom za veliki broj gostiju - zvanica iz javnog i kulturnog života, predstavnika medija, prijatelja Kuće i zaposlenih, Narodno pozorište u Beogradu proslavilo je 20. januara krsnu slavu, svetog Jovana.
Obred osvećenja i sečenja slavskog kolača obavio je starešina beogradske Saborne crkve, protojerej-stavrofor Petar Lukić, uz sasluženje Hora Narodnog pozorišta kojim je dirigovao Đorđe Stanković.
U svojoj besedi, Lukić je rekao da već godinama ima veliku čast, zadovoljstvo i privilegiju da zaposlenima u Narodnom pozorištu čestita krsnu slavu, ali i da, kako je kazao, činodejstvuje na obredu sečenja slavskog kolača.
„Drago mi je da je zaštitnik ove velike i značajne kuće, hrama kulture našeg naroda, sveti Jovan Krstitelj, neko ko je najveći rođen od žene i onaj ko je pripremio put Gospodu i koji je Gospoda krstio. On je, zapravo, čovek koji je smogao snage, da u svojoj propovedi, bude beskompromisan i da pozove: pokajte se, jer se približi carstvo nebesko", kazao je Lukić i naglasio da je potpuno prirodno da ovo pozorište, uostalom, kao i svaka srpska porodica, ima svog zaštitnika i patrona, jer je to u tradiciji našeg naroda.
Zaposlenima u Narodnom pozorištu je poručio da se, koliko god je to moguće, odvoje „od nekih ovozemaljskih iskušenja i otpora".
„Svaki čovek po svojoj prirodi ogrehovljenoj, ima otpor za dobro i na dobro. Prema tome, to nije ničija privilegija, nego nam je to suđeno prvorodnim grehom. Nema čoveka koji, osim Boga, neće zgrešiti i koji nije sklon grehu. Svi grešimo – delima, rečima, mišlju, zavišću, tegobom, mržnjom, netrpeljivošću... Nije strašno grešiti, strašno je ne kajati se. Nije strašno kad padnemo, ali je strašno kad ne ustanemo. To je, dakle, poenta vašeg zaštitnika u Narodnom pozorištu - da se obožite, složite i ummnožite. I zato, neka vaš sveti Jovan Krstitelj koji je zaštitnik vaše Kuće kulture, bude put i putokaz vašim životima, kao i vašim porodicama... Čestitajući vam ovu slavu, prenosim vam i blagoslov Njegove Svetosti Patrijarha srpskog gospodina Irineja koji je nedavno, kao što znate, na predlog moje malenkosti, svojom predivnom Gramatom odlikovao ovu Kuću. Od srca vam čestitam slavu i sve vas od srca pozdravljam. Neka vas gospod ukrasi radošću današnjeg dana. Živi i zdravi bili na mnogaja ljeta. Bog vas blagoslovio", rekao je Lukić.
Obraćajući se prisutnima, v.d. upravnika Narodnog pozorišta u Beogradu Dejan Savić rekao je da ima čast i veliko zadovoljstvo da svima pokaže Gramatu i objasnio da je Kuća to visoko priznanje dobila za pokazanu višegodišnju nesebičnu saradnju i ljubav prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC), kao i za nesebičnu pomoć prilikom organizovanja i realizacije tradicionalnog Novogodišnjeg koncerta Saborne crkve u Beogradu.
„To pokazuje da Narodno pozorište deli, uvek je delilo i uvek će deliti sudbinu svog naroda, kao i da je neraskidivim vezama utkano u istoriju svoga naroda i vezano za SPC. Te dve istorije, pošto smo mi mlađe čedo SPC, nekako, uvek idu jedna sa drugom“, ocenio je Savić.
Govoreći o teatru na čijem se čelu nalazi, Savić je podsetio da se Narodno pozorište tokom svoje duge i bogate istorije menjalo i ukazao „da smo sada u jednoj fazi promena na koje nas teraju Međunarodni monetarni fond, Evropska unija...“
„Uveren sam da ćemo i kroz te promene proći, iako pozorište kroz dve godine, možda, neće izgledati baš isto kao sada... Kad su u pitanju stvaralaštvo i umetnost, tu smo avangarda, a kada je reč o organizacionim stvarima, tu smo malo „na repu“. Ali, to je tako, jer nam je kultura, nažalost, tu gde je. S obzirom na to da nam predstoje izbori, imamo pravo da se nadamo da će kultura u našoj zemlji imati bolji položaj nego što ga ima sada. Ja sam uveren u to i mislim da ćemo iz svega toga, kao što Narodno pozorište obično i uspeva, izaći i jači i bolji nego što smo bili“, poručio je on.   
Savić se posebno zahvalio „Envoy Hotelu“ iz Beograda koji je ove godine bio domaćin slave.
„Oni su naši novi partneri kojima je veoma stalo do saradnje sa Narodnim pozorištem. Veoma smo zadovoljni što ćemo sa njima sarađivati u narednom periodu“, dodao je Savić.
U nastavku, prigodan umetnički programa izvele su i članice dua „Edit“.
Narodno pozorište u Beogradu je posle pauze duge 67 godina, obnovilo obeležavanje krsne slave 2001. godine kada je protojerej-stavrofor Petar Lukić osveštao to zdanje.
M.B.