Vesti

NARODNO POZORIŠTE U BEOGRADU PROSLAVILO KRSNU SLAVU - SVETOG JOVANA KRSTITELjA

20 januar 2015

Tradicionalnim obredom i prijemom za veliki broj gostiju, članova Nacionalnog teatra, zvanica iz javnog i kulturnog života i prijatelja Kuće, Narodno pozorište je 20. januara proslavilo krsnu slavu, svetog Jovana.
Obred osvećenja i sečenja slavskog kolača obavio je starešina beogradske Saborne crkve, protojerej-stavrofor Petar Lukić, uz sasluženje Hora Narodnog pozorišta kojim je dirigovao Đorđe Pavlović.
Obraćajući se prisutnima, Lukić je rekao da već godinama ima veliku čast, zadovoljstvo i privilegiju da zaposlenima u Narodnom pozorištu čestita krsnu slavu, ali i da, kako je kazao, činodejstvuje na obredu sečenja slavskog kolača.
„Drago mi je da je zaštitnik ove velike i značajne kuće, hrama kulture našeg naroda, neko ko je najveći rođen od žene i onaj ko je pripremio put Gospodu i koji je Gospoda krstio, sveti Jovan Krstitelj. On je, zapravo, čovek koji je smogao snage, da u svojoj propovedi, bude beskompromisan i da pozove: "pokajte se, jer se približi carstvo nebesko", kazao je Lukić i naglasio da je potpuno prirodno da ovo pozorište, uostalom, kao i svaka srpska porodica, ima svog zaštitnika i patrona, jer je to u tradiciji našeg naroda.
“Vi, kulturni poslenici, ste uteha, radost i, da ne izgovorim onu najdivniju reč u našem narodu, razbribriga nama smrtnicima kad dolazimo u ovaj hram kulture. Vi ste ti koji treba da posejete seme blaženstva blaženosti, na radost svojih slušalaca, gledalaca, na svoje zadovoljstvo i, naravno, na uspeh ove drevne i divne kuće. U to ime vas pozdravljam. Živi i zdravi bili i Bog vas blagoslovio na mnogaja ljeta”, poručio je Lukić.
Gostima su se obratili i domaćin slave Predrag Ćurčić, direktor komapnije "Visan", kao i v.d. upravnika Narodnog pozorišta Dejan Savić koji je, između ostalog, istakao da slava sveti Jovan zauzima posebno mesto u istoriji Kuće.
On je pozdravio sve goste i zahvalio im se što su svojim prisustvom uveličali ovaj praznik.
Savić je napomenuo da je Narodno pozorište u poslednje vreme kroz neke tekstove u medijima izloženo “ružnim napadima”, ali i ukazao da je ubeđen da, bez obzira na “sve te napade”, ovo pozorište čeka “dobra i svetla budućnost”.
Narodno pozorište u Beogradu je posle pauze duge 67 godina, obnovilo obeležavanje krsne slave 2001. godine kada je protojerej-stavrofor Lukić osveštao to zdanje.
M.B.