Vesti

NUŠIĆEV "POKOJNIK", U REŽIJI EGONA SAVINA, IZVEDEN JUBILARNI 50. PUT

9 januar 2015

Predstava "Pokojnik", po tekstu Branislava Nušića, u režiji i adaptaciji Egona Savina, izvedena je u petak 9. januara na Velikoj sceni, jubilarni 50 put.
U ovoj gorkoj priči o savezu kriminala, ljudi lakog morala, pohlepnih "stubova društva" sa predstavnicima države, uloge su ostvarili Nebojša Kundačina (Pavle Marić), Darko Tomović (Milan Novaković), Predrag Ejdus (Spasoje Blagojević), Branko Jerinić (Gospodin Đurić), Bojan Krivokapić (Ljubomir), Aleksandar Đurica (Anta), Ljubomir Bandović (Mladen Đaković), Miloš Đorđević (Mile), Boris Pingović (Aljoša), Radovan Miljanić (Adolf Švarc), Nataša Ninković (Rina) Zoran Ćosić (Agent), Anđelka Ristić (Marija), Ivana Šćepanović (Sofija) i Milan Šavija (Žandarm).
"Pokojnik", poslednji Nušićev komad, napisan 1937. godine, prema Savinovom mišljenju, predstavlja krunu njegovog genijalnog stvaralaštva.
- Ovo delo obiluje tačnom, autentičnom kritikom društva. "Pokojnik" je slika našeg mentaliteta koja prestaje da bude simpatično smešna i postaje gogoljevski ozbiljna i gorka. Nušić je u ovom komadu, koji je nazvao komedijom, iako ovo nije laka komedija mentaliteta, najjasnije pokazao oštrinu svog pera - podseća Savin.
Reditelj kroz ovu predstavu ukazuje na to da je korupcija ušla u sve pore života i da je zahvatila čak i njegova najintimnija područja kao što su bračni, ljubavni, prijateljski i rodbinski odnosi.
Takođe, postavlja i pitanje - da li smo spremni da žrtvujemo vrednosti ličnog života, samo zato da bi se održali u sistemu koruptivnih društvenih igara.
"Pokojnik" je premijerno izveden 26. decembra 2009. godine.
Predstava je gostovala u Kikindi, Rumi, Požarevcu, Smederevu, Kragujevcu, Lazarevcu, Banjaluci, Mladenovcu, Zaječaru i Pančevu.
Đurica je za ulogu Anta, osvojio tri priznanja - Statuetu "David Štrbac" za najbolje glumačko ostvarenje na 13. Teatar festu "Petar Kočić" u Banjaluci, Nagradu "Glumac večeri" na 15. Glumačkim svečanostima "Milivoje Živanović" u Požarevcu i Nagradu za najbolje glumačko ostvarenje na 7. Joakimfestu u Kragujevcu, dok je Ejdus, za lik Spasoja Blagojevića, na 19. Danima "Zorana Radmilovića", dobio Zoranov brk.
Dramaturg predstave je Slavko Milanović, scenografiju je uradio Boris Maksimović, kostime Marina Medenica, a dizajn zvuka Vladimir Petričević.
M.B.