Vesti

OPERSKO-POETSKO VEČE U ČAST ŠEKSPIRA, 27. APRILA NA SCENI "RAŠA PLAOVIĆ"

11 april 2014

Povodom proslave 450 godina od rođenja Vilijema Šekspira, u nedelju 27. aprila (20,00) na Sceni „Raša Plaović“ biće održano veče posvećeno njegovim delima, pod nazivom In the dark night... / Nella notte densa... / U mračnoj noći...
Publici će biti predstavljena Šekspirova dela na engleskom, italijanskom i srpskom jeziku, koja su inspirisala operske stvaraoce, kao i druge kompozitore.
Jubilej će biti proslavljen na jedinstven način muzičko-poetskim melanžom u kojem će nastupiti prvakinja opere, sopran Jasmina Trumbetaš Petrović, operski prvaci Janko Sinadinović i Dušan Plazinić, gost solista sopran Nataša Tasić Knežević, kao i dramski umetnik Milan Pajić. Režiju potpisuje Aleksandar Nikolić.
Pored poznatih operskih arija i dueta, biće izvedene i solo pesme komponovane na Šekspirove sonete, kao i pesme koje su se originalno izvodile kao integralni deo njegovih predstava, još za pesnikova života.
Glumac Hadži Nenad Maričić će govoriti sonete, u prevodu Jelisavete Milojević, na čije su stihove komponovane pesme.
Između ostalih dela, na programu, uz klavirsku pratnju Nevene Živković i Saše Kneževića, biće izvedena arija Mekdafa iz Verdijeve opere Makbet, „O figli miei“, u izvođenju Janka Sinadinovića.
Dušan Plazinić će pevati ariju naslovnog junaka iz Verdijevog Otela „Dio! mi potevi scagliar tutti i mali“, kao i duet „Gia della notte densa“ iz iste opere, sa Jasminom Trumbetaš Petrović.
Gospođa Trumbetaš Petrović će izvesti i arije „Salce, salce“ i „Ave Maria“, takođe iz Otela, dok će Nataša Tasić Knežević pevati ariju Nanete iz Falstafa „Sul fil d'un soffio“ i ariju Julije iz Belinijeve opere Kapuleti i Montegi.  
Scenografiju će kreirati Nevenka Vidak.
Vilijam Šekspir je bio engleski pesnik i dramski pisac, koji se, prema više različitih izvora, smatra za najvećeg pisca na engleskom jeziku i dramaturga svetskog glasa.
Opus njegovih dela koja su preživela do danas sastoji se od 38 pozorišnih komada, 154 soneta, dve duge narativne poeme, i nekoliko drugih poema.
Njegovi pozorišni komadi bili su prevedeni na sve važnije žive jezike i prikazuju se svuda u svetu češće nego bilo koji drugi pozorišni komad.
Šekspir je rođen i odrastao je u Stratfordu na Ejvonu. Kad je imao 18 godina, oženio se Anom Hatvej, koja mu je rodila troje dece: Suzanu i blizance Hamneta i Džudit.
Između 1585. i 1592. započeo je uspešnu karijeru u Londonu kao glumac, pisac i suvlasnik glumačke družine „Ljudi lorda Čamberlena“, kasnije poznatiju kao „Kraljevi ljudi“.
Povukao se u Stratford verovatno oko 1613. gde je umro tri godine kasnije.
Malo pisanih svedočanstava je ostalo o Šekspirovom privatnom životu i postojala su mnogobrojna nagađanja oko njegove seksualne opredeljenosti, religioznih ubeđenja i da li su dela koja mu se pripisuju u stvari napisali drugi pisci.Šekspir je najveći deo svog opusa napisao između 1590. i 1613.
Njegova rana dela su uglavnom komedije i istorije, rodovi koje je on uzdigao do savršenstva do kraja 16. veka. Zatim je pisao tragedije do otprilike 1608. U tom periodu su nastali Hamlet, Kralj Lir ili Magbet, pozorišni komadi koji se ubrajaju u najbolje pozorišne komade na engleskom jeziku.