Vesti

PREDSTAVA "STILSKE VJEŽBE" SA PEROM KVRGIĆEM 16. MAJA GOSTUJE NA VELIKOJ SCENI

14 mart 2014

Predstava "Stilske vježbe", po tekstu Rejmonda Kena i u režiji Tomislava Radića, sa legendarnim zagrebačkim glumcem Perom Kvrgićem u podeli, gostovaće na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu u petak 16. maja.
Gostovanje najdugovečnije predstave na svetu s istom glumačkom ekipom biće realizovano zahvaljujući Sporazumu koji su 19. februara potpisali v.d. upravnika Narodnog pozorišta u Beogradu Dejan Savić i direktor produkcije "Nju koncept" Džerald Kazaferović.
Ova duodrama, u kojoj Kvrgićevu partnerku igra Lela Margitić, premijerno je izvedena 19. januara 1968. godine u zagrebačkom Teatru "ITD", i od tada se igra neprekidno.
- Radi se o jednoj običnoj zgodi iz svakodnevnog života koja, u tumačenju izvrsnih Pere Kvrgića i Lele Margitić, na dvadesetak različitih načina postaje vrhunska komedija, burleska koja oduševljava, mami salve i salve smeha, te oduševljava glumačkom virtuoznošću. Ova predstava jednako će oduševiti pasioniranu pozorišnu publiku, kao i učenike srednjih škola koji se prvi put susreću s teatrom. Predstava za sve generacije, predstava koja stvara pozorišnu publiku - navodi se u saopštenju "Nju koncepta".
M.B.

IZVEŠTAJ SA KONFERENCIJE ZA NOVINARE ODRŽANE 14. MAJA U MUZEJU NARODNOG POZORIŠTA

Čuvena pozorišna predstava “Stilske vježbe” koja se u kontinuitetu sa istom glumačkom postavom izvodi pune 44 godine, gostovaće na Velikoj sceni Narodnog pozorišta (NP) u Beogradu, u petak 16. maja (19,30).
Na konferenciji za novinare, održanoj 14. maja u Muzeju NP, v.d. upravnika Nacionalnog teatra Dejan Savić izjavio je da je velika čast ugostiti legendu jugoslovenske i hrvatske pozorišne scene i dramske umetnosti Peru Kvrgića i renomiranu glumicu Lelu Margitić, koji više od četiri decenije izvode ovu predstavu.
Savić je najavio da će NP do kraja sezone imati još dve dramske premijere - Nušićevog "Narodnog poslanika" i Brehtovu "Majku hrabrost", a za sam kraj sezone program tradicionalnog novogodišnjeg koncerta biće izveden na otvorenom, na Trgu Republike.
Kvrgić je izjavio da mu je drago što će i beogradska publika napokon videti ovu predstavu urađenu po tekstu Rejmona Kenoa u adaptaciji i režiji Tomislava Radića.
"Nadamo se da će dobro ispasti. Što se tiče dugovečnosti ove predstave, još se ne damo, Lela i ja ćemo igrati sve dok publika bude htela da nas gleda", rekao je on.
Na molbu novinara njih dvoje su izveli po jedan duhoviti monolog i dobili buran aplauz.
Margitić je napomenula da su njih dvoje "razmaženi", jer su navikli da ih svuda lepo primaju, pa je veoma interesuje na kakav će prijem predstava naići sutra u Novom Sadu i dan kasnije u Beogradu.
"Adapatcija je pravljena imajući u vidu zagrebački mentalitet. Nadam se da se publika ovde još seća Zagreba i da će joj biti zanimljivo. To nam je važno jer ova predstava zavisi od interakcije sa gledaocima. Događalo se ponekad i da to ne teče glatko, pa smo Pero i ja onda bili na sto muka, sve dok nas publika ne podrži i tek onda predstava profunkcioniše", rekla je ona.
Premijera je sa velikim uspehom održana 1968. godine u Teatru ITD. Sa Kvrgićem je do 1970. godine igrala Mia Oremović, a posle toga, u njenu ulogu "uskočila" je Margitić. Predstava je na repertoaru bila 39 godina, a onda je skinuta jer je ITD promenio programsku koncepciju. Potom je "Stilske vježbe" preuzelo privatno pozorište "Planet art".
Direktor tog teatra Marko Torjanac izjavio je da je u Hrvatskoj registrovano stotinak nezavisnih pozorišta, ali da samo njih oko 15 radi ozbiljno.
Planet art, dodao je on, ima na repertoaru devet naslova, koje izvodi oko 120 puta u sezoni, uz jednu premijeru godišnje.
"Kada nam se ovo dvoje umetnika obratilo, uvrstili smo "Stilske vježbe" u naš program i prijavili ih za Ginisovu knjigu rekorda kao najdugovečniju predstavu sa istom podelom. Upravo za proslavu 40. rođendana dobili smo potvrdu o upisu u Ginisa. Tada smo objavili monografiju o ovoj predstavi, a izgleda da nam sada treba i dodatak", rekao je Torjanac.
Za tako dug život, ocenio je on, pored rediteljskog pristupa koji je bio izuzetno moderan i svež u vreme premijere, zaslužni su virtuozno glumačko umeće, pesvećenost i žar dvoje umetnika od kojih mladi pozorišni ljudi mogu puno da nauče.
Koproducent Džerard Kazaferović izjavio je da je čast gostovati u Narodnom pozorištu u Beogradu i izrazio nadu da ova predstava otvara vrata za buduću saradnju hrvatskih i srpskih pozorišta.