Vesti

PREMIJERA TOLSTOJEVE DRAME „CARSTVO MRAKA“, U REŽIJI IGORA VUKA TORBICE, 24. MARTA NA SCENI „RAŠA PLAOVIĆ“

14 mart 2017

Premijera drame „Carstvo mraka“, po tekstu Lava Nikolajeviča Tolstoja, u režiji i adaptaciji Igora Vuka Torbice, biće održana 24. marta (20,30) na Sceni „Raša Plaović“.
U podeli su Olga Odanović (Matrjona), Hana Selimović (Anisja), Vanja Ejdus (Akuljina), Ljubomir Bandović (Petar), Anastasia Mandić (Kuma), Nebojša Ljubišić (Aćim), Ivan Đorđević (Nikita), Nikola Vujović (Mitrić), Ivana Šćepanović (Marina), Novak Radulović (Svat) i devojčica Jelena Blagojević (Anjutka).
Uz reditelja, autorski tim čine Molina Udovički Fotez / Tijana Grumić (dramaturzi), kostimograf Marina Medenica, autor scenografije i dizajna svetla je gost iz Slovenije Branko Hojnik (našoj javnosti poznat i po predstavi „Ivanov“ Narodnog pozorišta), kompozitori su gosti iz Hrvatske Nenad i Alen Sinkauz, izbor muzike je načinio Nenad Sinkauz, scenski govor postavlja Ljiljana Mrkić Popović, asistent scenografa je Dunja Kostić, a asistent kostimografa Olga Mrđenović
Ivana Nenadović je izvršni producent, a Nemanja Konstantinović organizator.
Saradnici na predstavi su Sanja Ugrinić Mimica (inspicijent), Gordana Perovski (sufler) i student Miloš Golubović (organizator na praksi).
Biće to, u Narodnom pozorištu, treća postavka ove drame koju je Tolstoj, jedan od najvećih ruskih realista svog doba, napisao 1886. godine.
Prvi put, „Carstvo mraka“ je premijerno izvedeno 18. decembra 1904. godine, u prevodu Jovana Maksimovića, i u režiji Čiča Ilije Stanojevića. Bilo je to, ujedno, i prvo Tolstojevo delo koje je odigrano na srpskoj pozornici.
Prema mišljenju teatrologa Raška Jovanovića, to uopšte nije bilo slučajno.
„Zločini prikazani u drami „Carstvo mraka“ bez dvoumljenja shvataju se kao zakonite posledice robijaškoga života u tmini ruskog sela, u koje nezadrživo prodire moćna i cinična vlast novca. Bilo je to zanimljivo i našim gledaocima, koji tek što su preživeli prvobitnu akumulaciju kapitala u Srbiji, koja je imala katastrofalne posledice na selu”, ocenio je gospodin Jovanović.
Naredna premijera ovog komada održana je 15. septembra 1928. godine u režiji Jurija Ljvoviča, a u podeli su bili Žanka Stokić, Raša Plaović, Ljubinka Bobić, Nevenka Urbanova…
Mladi i talentovani reditelj Torbica je na prvoj čitaćoj probi o svom konceptu ovog „ponovo otkrivenog klasika“, kako ga je nazvao, između ostalog rekao: „Oduvek me je zanimalo, još od fakulteta, kako se postavlja ta jedna vrsta morbidnosti i mraka. Nadam se da ćemo kroz čitanje i probe doći do željenog rezultata. Voleo bih da komad bude još mračniji nego što, zapravo, sam tekst nudi", najavio je Torbica.
M.B.