Vesti

PREMINULA NEKADAŠNjA PRVAKINjA OPERE NARODNOG POZORIŠTA U BEOGRADU DOBRILA BOGOŠEVIĆ (1929-2017), SAHRANA 17. JANUARA

13 januar 2017

Nekadašnja prvakinja Opere Narodnog pozorišta sopran Dobrila Bogošević preminula je u Beogradu 12. januara u 88. godini.
Sahrana će biti održana u utorak 17. januara, u 13 časova, na Novom groblju u Beogradu. 
Dobrila Bogošević je rođena 20. avgusta 1929. godine u Uroševcu.
Pre nekoliko godina, u okviru ciklusa „Susreti“, u Muzeju Narodnog pozorišta održano je veče sa ovom priznatom umetnicom koja je tokom duge i bogate karijere ostvarila niz uloga koloraturnog i lirskog faha.
Tom prilikom, u znak zahvalnosti za sve što je učinila za svoju matičnu Kuću, v.d. upravnika Dejan Savić uručio joj je Srebrnjak Narodnog pozorišta.
U razgovoru sa direktorom Muzeja Draganom Stevovićem, između ostalog, ispričala je da je neposredno po završetku Drugog svetskog rata, na insistiranje svoje sestre, otišla u Prizren gde je završila malu maturu, a potom je u Peći upisala Trgovačku akademiju.
Kada joj je predloženo da školuje glas bila je iznenađena, jer nije verovala da se to uopšte može. Do tog trenutka, njeno znanje iz sveta muzike se svodilo na prirodnoj muzikalnosti jer je lako i sigurno mogla da otpeva sve što bi čula.
Školske 1947/1948. godine dobila je stipendiju za školovanje glasa u muzičkoj školi pri Muzičkoj akademiji u Beogradu. Na audiciji je pevala pesmu "Slavuj pile". Tom prilikom, kako je kazala kroz smeh, prvi put u životu čula je za reč koloratura.
Posle udaje, 1950. godine, prešla je u muzičku školu pri Konzervatorijumu u Zagrebu, u klasi profesorke Marije Borčić.
- Moja profesorka bila je predivna, a radila je kao član Zagrebačke opere - prisetila se tada Dobrila koja je školovanje završila 1954. godine.
Već sledeće godine, kako je ispričala, učestvovala je na Internacionalnom takmičenju u belgijskom gradu Vervijeu gde je osvojila treću nagradu.
Godinu dana kasnije, primljena je u stalni angažman Opere Narodnog pozorišta gde je ostala do penzionisanja. Debitovala je 11. novembra ulogom Đilde u ''Rigoletu''.
Od brojnih rola, posebno je izdvojila lik Violete iz Verdijeve "Travijate" koju je pevala punih 18 sezona i tom prilikom je zabeležila rekordnih 150 nastupa. Otkrila je i jedan interesantan podatak da je njen pokojni suprug odgledao tu predstavu čak 121 put.
U nizu premijera na matičnoj sceni tumačila je vodeće uloge u predstavama "Figarova ženidba", ''Boris Godunov'', ''Bal pod maskama'', 'Faust'', ''Pokondirena tikva'', ''Don Paskvale'', ''Ivan Susanjin'', „Italijanka u Alžiru“, „Karmen“, „Boemi“, „Lučija od Lamermura“, „Pajaci“...
Za razna umetnička ostvarenja dobila je više priznanja.
Pored karijere operske pevačice bila je angažovana i kao aktivni društveni radnik. Bila je dva puta član programskog saveta ''Prosveta'', član Izvršnog odbora UMUS-a gde je ostvarila 7 mandata, delegat na VI i VIII kongresu Saveza muzičkih umetnika Jugoslavije u Budvi i Novom Sadu.
M.B.