Vesti

PRIMADONI RADMILI BAKOČEVIĆ URUČENA NAGRADA ZA IZUZETAN DOPRINOS MUZICI

2 februar 2017

Nagrada "Muzika Klasika" za 2016. godinu za izuzetan doprinos klasičnoj muzici, koju dodeljuje istoimena revija, uručena je 2. februara primadoni i pedagogu Radmili Bakočević.
Na svečanosti održanoj u Muzeju Narodnog pozorišta, priznanje je primila iz ruku urednice revije Aleksandre Paladin.
- Veoma se zahvaljujem svim mojim kolegama koji su bili u žiriju za dodelu ove nagrade. Jako je važno kada umetnik dobije priznanje za svoje stvaranje i kada prestane njegovo prisustvo na sceni", kazala je gospođa Bakočević.
Među dobitnicima, u raznim kategorijama, su i Svetlana Savić (kompozitor godine), Udruženje kompozitora Srbije (muzička institucija godine), Radio Beograd 2 (medij godine za afirmaciju umetničke muzike), ansambl "Metamorfozis" (najbolji orkestar), Vladimir Pejković (kompozitor godine za primenju muziku), Međunarodna tribina kompozitora (muzički festival godine)...
Nagrada "Muzika Klasika", ustanovljena 2010. godine, osmišljena je kao priznanje domaćim umetnicima, ansamblima, festivalima, izdavačima, kritičarima, muzičkim institucijama i medijima, koji su u okviru kalendarske godine ostavili najznačajniji trag na domaćoj muzičkoj sceni.
Tokom veoma bogate karijere, (43 sezone pevala je u Narodnom pozorištu), Radmila Bakočević je svojim raskošnim glasom oplemenila gotovo sve što je bilo napisano za lirsko-dramski fah: od Verdija, preko Pučinija, do Belinijeve “Norme”, koju je pevala više (preko 500 puta) i od same Marije Kalas.
Takođe, ona je, uz  Fjorencu Kosoto, Pjera Kapučilija i Plasida Dominga, jedan od umetnika sa najviše otpevanih predstava u 20. veku.
Ravnopravno sa operskom karijerom negovala je i koncertno pevanje. Sa izrazitim smislom za izvođenje oratorijumskih dela, nemačkog, francuskog i ruskog lida i pesama jugoslovenskih kompozitora, nastupala je na koncertnim podijumima u Beču, Berlinu, Drezdenu, Parizu, Rimu, Moskvi, Sankt Peterburgu, Beogradu, Zagrebu, Ljubljani...
Za razna umetnička ostvarenja dobila je više priznanja, kao što su Oktobarska nagrada Grada Beograda (1960), Sedmojulska nagrada (1970), Nagrada AVNOJ-a (1979), Vukova nagrada (1991), Nagrada “Targo d’oro” za kreaciju Norme koja je u sezoni 1972/73. godine proglašena najboljim operskim ostvarenjem u Italiji, Nagrada Udruženja muzičkih umetnika Srbije (UMUS) za životno delo (2011)...
M.B.