Vesti

PROSLAVLjENA ALBANSKA UMETNICA INVA MULA 25. MAJA GOSTUJE U ULOZI MIMI U PUČINIJEVIM "BOEMIMA"

14 maj 2016

Proslavljena albanska umetnica Inva Mula gostovaće 25. maja u operi Đakoma Pučinija "Boemi" koja će pod dirigentskom upravom Dejana Savića biti izvedena (19,30) na Velikoj sceni.
Sopran svetske reputacije, čiji se nastup realizuje u okviru nedavno potpisanog Protokola o saradnji između Narodnog pozorišta u Beogradu i Nacionalnog teatra Opere i Baleta iz Tirane, predstaviće se našoj publici u ulozi vezilje Mimi.
Repertoar ove umetnice, rođene u Tirani, obuhvata širok spektar uloga, među kojima su, osim Mimi, najznačajnije Lučija („Lučija od Lamermura“, Manon („Manon Lesko“), Adina („Ljubavni napitak“), Naneta („Falstaf“), Mirej („Mirej“), Violeta Valeri („Travijata“), Đilda („Rigoleto“) ...
Laureat je raznih međunarodnih takmičenja operskih pevača (Barselona, Bukurešt, Pariz...), kao i dobitnica brojnih priznanja u svojoj zemlji.
Nastupala je u milanskoj Skali, Pariskoj operi, kao i na operskim scenama u Briselu, Minhenu, Oslu, Trstu, Tuluzu, Veroni, Tokiju, Bilbau, Torontu...
Ima više objavljenih kompakt diskova sa raznih koncertnih nastupa u Francuskoj i Japanu.
Široj svetskoj javnosti najpoznatija je po roli u filmu Peti element, u kojem je ovekovečila lik Dive Plave lagune maestralnim izvođenjem arije "Oh, giusto cielo!...Il dolce suono" iz opere Gaetana Donicetija "Lučija od Lamermura".
Njeni roditelji, otac Avni (rođen u Đakovici) i majka Nina (rođena u ruskom gradu Izhevsku), takođe su bili operski pevači.
U „Boemima“, koji će te večeri biti izvedeni 47. put, ulogu pesnika Rodolfa pevaće tenor Dušan Plazinić, slikara Marsela bariton Marko Kalajanović, muzičara Šonara bariton Ljubodrag Begović, filozofa Kolina bas Vuk Matić, dok će pevačicu Mizetu dočarati sopran Sofija Pižurica.
U podeli su i Mihailo Šljivić (Benoa/ Alsindor), Slobodan Živković (Parpinjol) i Predrag Gligorić (Carinik).
U predstavi učestvuju Orkestar i Hor Narodnog pozorišta i Dečiji hor „Horislavci".
Opera u četiri čina "Boemi", premijerno je izvedena 21. juna 2000. godine u režiji Predraga Protića. Njegov asistent bila je Ivana Dragutinović Maričić, a asistent dirigenta Bojana Suđića - Ana Zorana Brajović.
Scenografiju je uradio Boris Maksimović, a kostime Ljiljana Dragović.
Pučini je „Boeme“, praizvedene 1. februara 1896. godine u Teatru „Ređo“ u Torinu, napisao na vrhuncu verizma u italijanskoj operi.
M.B.