Vesti

PRVACI BOLjŠOJ TEATRA IZ MOSKVE MARIJA ALAŠ I ALEKSANDAR VOLČKOV GOSTOVALI U "LABUDOVOM JEZERU" NA SCENI SAVA CENTRA

9 decembar 2014

Zvezde ruskog baleta, prvaci Boljšoj teatra iz Moskve Marija Alaš i Aleksandar Volčkov gostovali su 9. decembra u "Labudovom jezeru" koje je izvedeno u Velikoj dvorani Sava centra.
U tom antologijskom ostvarenju, Marija Alaš se beogradskoj publici predstavila ulogama Odete i Odilije, a Volčkov je bio princ Zigfrid.
Kultna predstava, u kojoj je učestvovao celokupni ansambl Baleta i Orkestar Narodnog pozorišta pod dirigentskom upravom Ane Zorane Brajović, odigrana je 399 put.
Brojni poklonici baleta nagradili su sve umetnike višeminutnim gromoglasnim aplauzom.
Balet "Labudovo jezero", na muziku Petra Iljiča Čajkovskog, prema libretu Vladimira Begičeva i Vasilija Gelcera, u koreografiji i režiji Dimitrija Parlića premijerno je izveden 14. maja 1970, a obnovljen 23. aprila 1998. godine.
Parlić je zadržao koreografsku celinu u drugom, antologijskom činu Lava Ivanova sa pojedinim koreografskim intervencijama, dok je prvi i treći čin kreirao sam.
Suštinu ovog antologijskog dela, za koje Čajkovski nije ni pretpostavljao da će postati ezoteričan, magičan, snažno ekspresivan i najigraniji balet u istoriji, čine zakletva kao iskušenje ljubavi i prevare, sazrevanje kroz odluke, ljudsko dvojstvo, lukavost, žrtvovanje, sjedinjavanje u fiktivnoj smrti i apoteoza idealnoj ljubavi.
Na sceni Narodnog pozorišta, "Labudovo jezero" je prvi put postavljeno 1925. godine u koreografiji Aleksandra Fortunata.
Narednu inscenaciju, 1951. godine, uradila je Nina Kirsanova, a potom je usledila Parlićeva verzija koja je, prema oceni brojnih kritičara, ostavila mnogo snažniji umetnički utisak u odnosu na prethodne dve postavke "Labudovog jezera" na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.
Obnova ovog dela iz 1998. godine, predstavlja dug prema priznatom srpskom koreografu, ali i znak velikih estetskih vrednosti.
Restauraciju scenskog dizajna prema originalu Kžištofa Pankijeviča uradili su Boris Maksimović (dekor) i Katarina Grčić (kostimi).
M.B.