Vesti

„RODOLjUPCI“ NAJBOLjA PREDSTAVA NA 45. "DANIMA KOMEDIJE" U JAGODINI

27 mart 2016

Nagrada „Mija Aleksić“ za najbolju predstavu na 45. Pozorišnom festivalu najboljih komediografskih ostvarenja Srbije "Dani komedije" u Jagodini pripala je predstavi “Rodoljupci”, po tekstu Jovana Sterije Popovića, u režiji i scenografiji Andraša Urbana i produkciji Narodnog pozorišta u Beogradu.
Odluku je doneo stručni žiri kojim je predsedavao pozorišni kritičar Raško Jovanović, a članovi su bili glumica Branka Pujić i književnik iz Jagodine Živorad Đorđević.
Takođe, predstava je dobila i Specijalnu nagradu za kolektivnu igru.
Selekciju od sedam naslova, koji su izvedeni od 20. do 27. marta, uradila je rediteljka i profesorka pozorišne režije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu Ivana Vujić.
- Pre više od 150 godina Jovan Sterija Popović gradi ovu svoju tragikomediju sa željom da isceli ali i da obrazuje srpski narod. Evo nas danas, 210 godina od rođenja ovog istinskog rodoljuba, velikog pisca i srpskog prosvetitelja. njegov komad ,,Rodoljupci“ čini nam se kao da je pisan sada. Ovo veselo pozorje otkriva nam našu tegobnu nepromenljivost i egoizam. Predstava oštrog rediteljskog postupka Andraša Urbana, skupne igre ansambla Narodnog pozorišta, velike energije, savremenog pristupa i razarajuće i isceljujuće istine – napisala je selektorka u svom obrazloženju.
U podeli su Slobodan Beštić (Žutilov), Anastasia Mandić (Nančika), Suzana Lukić (Milčika), Pavle Jerinić (Šandor Lepršić), Nela Mihailović (Gospođa Zelenićka), Hadži Nenad Maričić (Šerbulić), Nikola Vujović (Smrdić), Predrag Ejdus (Gavrilović), Branko Jerinić (Nađ Pal), Bojan Krivokapić (Eden)...
Dramaturzi su Slavko Milanović i Suzana Vuković, koja je i saradnik reditelja, komppozitor je Irena Popović Dragović, a kostimograf Marina Sremac.
U konkurenciji za nagrade na „Danima komedije“ učestvovale su i predstave „Odumiranje međeda“ (Narodno pozorište Užice), „Jelisavetini ljubavni jadi zbog molera" (Knjaževsko srpski teatar Kragujevac), „Prs,o" (Narodno pozorište „Toša Jovanović" Zrenjanin), „Kidaj iz moje kuhinje" (Šabačko pozorište), „Razbijeni krčag" (Jugoslovensko dramsko pozorište) i „Klaustrofobična komedija" (Zvezdara teatar).
M.B.