Vesti

SOLISTA BALETA IGOR PASTOR, U ULOZI BAZILA, DEBITOVAO U MINKUSOVOM "DON KIHOTU"

9 mart 2017

Solista Baleta Igor Pastor debitovao je u Minkusovom "Don Kihotu", koji je u četvrtak 9. marta izveden na Velikoj sceni.
U ovom popularnom baletu, nastalom po istoimenom romanu Miguela de Servantesa, u postavci čuvenog ruskog igrača i koreografa Vladimira Vasiljeva, mladi umetnik nastupio je u roli siromašnog berberina Bazila, dok je uloga Kitri bila poverena Tatjani Tatić.
Naslovnog junaka igrao je Goran Stanić, njegovog vernog slugu Sanča Pansu - Čedomir Radonjić, Espada je bio Hoze Iglesijas, Mercedes - Dušanka Đorđević, Gamaš - Aleksandar Ilić, Lorenco - Denis Kasatkin...
U predstavi, koja je premijerno izvedena 15. novembra 2007. godine, angažovan je celokupni ansambl Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu.
Orkestrom Nacionalnog teatra dirigovala je Vesna Šouc.
Kostime je kreirala Olga Mrđenović, a dekor Boris Maksimović.
Servantesovu priču o Don Kihotu, na muziku Ludviga Minkusa, obradio je u svom libretu Marijus Petipa krajem 19. veka na nov način - bez Dulcineje, uvodeći u priču ljubav između Kitri i Bazila, koji se uprkos zabrani roditelja na kraju venčaju uz pomoć viteza tužnog lika Don Kihota.
Na sceni Narodnog pozorišta ovaj balet, koji je kao fundament klasičnog repertoara najvećih svetskih kompanija, odavno postao kriterijum za kvalitet, prvi put je odigran 1931. godine.
Sledeće verzije su izvedene 1973. i 1988. godine.
M.B.

Više fotografija možete da pogledate u galeriji