Vesti

SOLISTI I ANSAMBL BALETA IZ JEKATERINBRUGA, UZ SARADNjU SA ORKESTROM NARODNOG POZORIŠTA U BEOGRADU, 29.09. GOSTUJU NA VELIKOJ SCENI SA „LABUDOVIM JEZEROM“

12 septembar 2016

Solisti i ansambl Državnog akademskog teatra Opere i Baleta iz Jekaterinburga, uz saradnju sa Orkestrom Narodnog pozorišta u Beogradu, gostovaće 29. septembra (19,30) na Velikoj sceni sa čuvenim baletom "Labudovo jezero", legendarnog ruskog muzičkog klasika Petra Iljiča Čajkovskog.
U koreografiji Dmitrija Korenjeva, pod dirigentskom upravom Alekseja Bogorada, u glavnim ulogama nastupiće solisti Elena Šaripova, Larisa Ljušina, Ilja Borodulin i Kiril Popov.
Predstava je premijerno izvedena 17. jula prošle godine.
Scenografiju je uradio Andrij Voitenko.
Suštinu ovog antologijskog dela, za koje Čajkovski nije ni pretpostavljao da će postati najigraniji balet u istoriji, čine zakletva kao iskušenje ljubavi i prevare, sazrevanje kroz odluke, ljudsko dvojstvo, lukavost, žrtvovanje, sjedinjavanje u fiktivnoj smrti i apoteoza idealnoj ljubavi.
Državni akademski teatar Opere i Baleta iz Jekaterinburga jedan je od najstarijih teatara u Rusiji. Prva operska sezona je otvorena još 1912. godine, a prva baletska premijera, Čarobna frula R. Drigoa, bila je u februaru 1914.
Danas se taj teatar diči bogatim repertoarom klasičnih baleta, uključujući i one iz skorijeg perioda poput Adamovog “Korsara”, Prokofjevog “Kamenog cveta”, Adamove “Žizele”, Minkusove “Bajadere”, “Pet tango plesova” na muziku Astora Pjacole…
Jekaterinburški teatar Opere i Baleta, koji je u Narodnom pozorištu gostovao 2013. i 2014. godine, ima reputaciju jedne od najboljih baletskih kuća u Rusiji, prvenstveno zahvaljujući stalnom prisustvu talentovanih igrača i pedagoga.
Ulaznice po cenama od 1200, 1000, 700, 500, 300 i 200 dinara mogu da se nabave na biletarnici Narodnog pozorišta od 20. septembra.
Radno vreme od 11 do 15 časova i od 17,00 do početka predstave.
M.B.

Elena Šaripova
Pohađala je baletski koledž u klasi Rudolfa Nurejeva. Pobedila je na trećem baltičkom baletskom takmičenju održanom u Rigi u junu 2016. Nastupala je u velikom broju baleta među kojima su Romeo i Julija, Žizela, Bajadera, Krcko Oraščić, Labudovo jezero ....

Larisa Ljušina
Državnoj akademskoj Operi i Baletu Jekaterinburga priključila se 2010. godine. Od 2015.godine postaje solista baleta. Ostvarila je uloge u baletima Krcko Oraščić, Šeherezada, Don Kihot, Karmen svita, Labudovo jezero, Kameni cvet, Žizela, Bajadera....

Ilja Borodulin
Od 2009. godine je glavni igrač u Državnoj akademskoj Operi i Baletu Jekaternburga. Igrao je veliki broj glavnih uloga među kojima se izdvajaju one u predstavama Romeo i Julija, Šopenijana, Don Kihot, 1001 noć, Žizela, Bajadera ...
Vrhunska tehnika, virtuozno izvođenje najkompleksnijih elemenata klasičnog baleta uz maestralno izražavanje telom i pokretima čini ovog umetnika atraktivnim i visoko cenjenim od strane publike.

Kiril Popov
Od 2010. godine Kiril Popov je glavni igrač u Državnoj akademskoj Operi i Baletu Jekaternburga. Umetnik se odlikuje repertoarom različitih trendova i stilova: Žizela, Labudovo Jezero, Don Kihot, Kameni cvet, Karmen svita, Ljubav i smrt .... Kada je u julu 2015. godine nastupio u ulozi Zigfrida u baletu Labudovo jezero u Jekaterinburgu prikazao je fantastično izvođenje jednog od najpopularnijih dela klasičnog baletskog repertoara.
Godinu dana ranije, dobio je nagradu guvernera Sverdlovske oblasti za izvanredna dostignuća u umetnosti.