Vesti

SOPRAN LAURA ALONSO PADINA IZ ŠPANIJE I SRPSKI BARITON NIKOLA MIJAILOVIĆ GOSTOVALI U VERDIJEVOM "RIGOLETU"

14 novembar 2014

Sopran Laura Alonso Padina iz Španije i srpski bariton sa veoma bogatom međunarodnom operskom karijerom Nikola Mijailović, gostovali su u petak 14. novembra u operi Đuzepa Verdija "Rigoleto" koja je pod dirigentskom upravom Đorđa Pavlovića izvedena na Velikoj sceni.
Alonso Padina se predstavila ulogom Đilde, tenor Dušan Plazinić nastupio je u roli Vojvode od Mantove, dvorska luda Rigoleto bio je Mijailović, grof Monterone bas bariton Aleksandar Stamatović, plaćeni ubica Sparafučile bas Ivan Tomašev, a njegova sestra Madalena alt Tamara Nikezić.
U podeli su bili i Vuk Zekić (Grof Čeprano), Tatjana Mitić (Grofica Čeprano), Pavle Žarkov (Marulo), Igor Matvejev (Borsa), Ljubica Vraneš (Đovana), Nevena Matić (Paž) i Vuk Zekić (Tamničar).
U predstavi je učestvovao Orkestar, Hor i ansambl Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu.
Libreto prema drami „Kralj se zabavlja" Viktora Igoa, napisao je F. M. Pijave
Opera u tri čina "Rigoleto", u režiji Predraga Protića, premijerno je izvedena 9. juna 2001. godine sa solistima milanske Skale, a sa solistima Opere Narodnog pozorišta, tri dana kasnije, 12. juna.
Scenografiju je uradio Boris Maksimović, kostime Ljiljana Radonjić Orlić, koreografiju Vladimir Logunov, a asistent reditelja bila je Ivana Dragutinović Maričić.
M.B.

 

Laura Alonso Padina, karijeru je započela 1999. godine u Alto teatru u nemačkom gradu Esenu.
U međuvremenu je ostvarila niz velikih uloga od koji se, osim Đilde u "Rigoletu", posebno izdvajaju Mimi u "Boemima", Suzana u "Figaru", Pamina u "Čarobnoj fruli"...
Osim u Španiji i Nemačkoj, gostovala je na brojnim operskim scenama u Izraelu, Meksiku, Grčkoj, Sjedinjenim Američkim Državama, Holandiji...
Dobila je više međunarodnih nagrada.