Vesti

SOPRAN SUZANA ŠUVAKOVIĆ SAVIĆ, 28. MARTA, PRVI PUT U OVOJ SEZONI NASTUPA U ULOZI TOSKE

26 mart 2015

Sopran Suzana Šuvaković Savić, prvi put u ovoj sezoni nastupiće u ulozi Toske, naslovne junakinje Pučinijeve istoimene opere koja će pod dirigentskom upravom Dejana Savića biti izvedena na Velikoj sceni (19,30) u subotu 28. marta.
Prvakinja Opere Narodnog pozorišta vraća se ovoj veoma izazovnoj roli posle pauze od skoro godinu dana, a u podeli će biti Janko Sinadinović (Kavaradosi), Miodrag. D. Jovanović (Skarpija), Mihailo Šljivić (Crkvenjak), Vuk Matić (Anđeloti), Igor Matvejev (Spoleta),  Gavrilo Rabrenović (Šarone), Strahinja Đokić (Tamničar) i Jovana Belić (Pastir).
U predstavi učestvuju Orkestar i Hor Opere Narodnog pozorišta, kao i članovi Dečijeg hora "Horislavci".
Muzička drama u tri čina "Toska", nastala po libretu Luiđija Ilike i Đuzepea Đakoze, a na osnovu istoimene drame Viktorijena Sardua, premijerno je izvedena 2. aprila 2014. godine u režiji gosta iz Skoplja Dejana Proševa.
Radnja opere, koja predstavlja mesto stalnog preplitanja političkih i ljubavnih intriga, dešava se u Rimu juna 1800. godine, u vreme Napoleonovog proboja u Italiju i pretnje preotimanja tog grada od tadašnjeg Napuljskog kraljevstva.
Glavni junaci priče, nastale po libretu Luiđija Ilike i Đuzepea Đakoze, a na osnovu istoimene drame Viktorijena Sardua, su strastvena i impulsivna diva Florija Toska, romantični, slobodoljubivi i zaljubljeni slikar Mario Kavaradosi i vlastoljubivi i beskrupulozni šef policije Baron Skarpija.
U autorskoj ekipi su i Đorđe Stanković (asistent dirigenta), Ana Grigorović (asistent reditelja), Miraš Vuksanović (scenograf), Jasna Saramandić (asistent scenografa), Katarina Grčić (kostimograf), Ružica Ristić (asistent kostimografa) i Petar Antonović (video produkcija).
M.B.