Vesti

U MUZEJU NARODNOG POZORIŠTA IZVEDENE NUŠIĆEVE "PRIPOVETKE JEDNOGA KAPLARA"

28 oktobar 2014

Program posvećen "Pripovetkama jednoga kaplara" Branislava Nušića održan je u utorak 28. oktobra u Muzeju Narodnog pozorišta u Beogradu, u okviru novog ciklusa "Čitalište".
Glumac Nacionalnog teatra Zoran Ćosić i njegova supruga, oboista Simfonijskog orkestra RTS -a, Nina Ćosić, dočarali su govorom i muzikom, svet ovih Nušićevih malo poznatih priča.
Zbirka opisuje period srpsko-bugarskog rata, s kraja 1885. do početka 1886. godine, a čini je dvadesetak priča o tragici malih, običnih ljudi.
Prema mišljenju teatrologa Raška V. Jovanovića, knjiga je „pisana prirodno i jednostavno, s puno saosećanja prema malom čoveku i njegovim stradanjima u ratu, koja i danas deluje sveže i zbog svog antiratnog stava, moderno“.
- Spoznavši da uzbudljive, dramatične, potresne, poetične, duhovite, tragične situacije i isto takvi likovi koji defiluju ovom zbirkom pripovedaka čine ovo malo poznato, a izuzetno vredno literarno Nušićevo delo inspirativnim materijalom za uzbudljiv pozorišni čin, Ćosić pred slušaoce donosi neobičnu predstavu. On se svesno lišava igranja lika i preuzima ulogu pripovedača, težeći da postigne utisak koji sam čitalac ima dok čita Nušićevu zbirku pripovedaka – ocenio je Jovanović.
Da ovakav oblik scenskog izvođenja publika dobro prihvata, pokazalo se, ne samo na ovom izvođenju u Muzeju Narodnog pozorišta, nego i na svakoj od desetak predstava odigranih, od premijere u Beogradu 29. maja 2014. u biblioteci „Milutin Bojić“, na gostovanjima u Knjaževcu, Leskovcu, Aranđelovcu, Leposaviću, Kosovskoj Mitrovici, Gračanici, Zubinom Potoku, Topoli...
M.B.