Vesti

U MUZEJU NARODNOG POZORIŠTA ODRŽANA PROMOCIJA NOVOG ROMANA DRAMSKOG PISCA MIODRAGA ILIĆA

30 januar 2017

U okviru ciklusa "Promocije", u ponedeljak 30. januara, u Muzeju Narodnog pozorišta predstavljen je novi roman dramskog pisca Miodraga Ilića "Ljubav se zove Vanda".
Pred brojnom publikom, o knjizi koju je objavila Izdavačka kuća "Albatros plus", osim autora, govorili su teatrolog Raško V. Jovanović. profesorka književnosti, pisac i novinar Teodora Sujić i redovni profesor Filozofskog fakulteta dr Boško Suvajdžić.
Odlomke su čitali dramski umetnici Milan Caci Mihailović i Biljana Đurović.
Ilić ovim romanom prvi put izlazi iz kruga ranijih interesovanja i tematizuje priču o ženi koja je po svemu uzorna, puna vrlina i jakog karaktera, ali koja u jednom momentu, pred opasnim iskušenjem popusti, i ulazi u neizvesnu i opasnu pustolovinu ljubavi i strasti.
- Čitaocima sam hteo da pokažem kako se lomovi u sklopu društva, poput pucanja tradicije, političkih spona i svega onoga što nas okružuje, reperkutuje na čoveka, njegovu dušu, njegov privatni život, na njegovo mišljenje, osećanje. Naime, ova moja ljubav u komadu je paradoksalna, očajnička. To je ljubav kao azil, kao bekstvo iz tog sivilia, iz tih strahota raspada Jugoslavije tokom devedesetih, iz Beograda pristisnutog sankcijama, beznađem, mučninom, bombardovanjem... – kazao je, između ostalog, gospodin Ilić.
Dramatični zaplet uzdignut je do raznih nivoa upitanosti gde se i pitanje hipokrizije vrlo smelo otvara…
Ilić je poznati dramski pisac, publicista i prevodilac, a ovo je njegov četvrti roman.
Napisao je 26 pozorišnih drama, izvođenih na mnogim scenama u zemlji i inostranstvu, odnosno putem radija, ili objavljenih u grupnim i samostalnim izdanjima.
Bio je upravnik Beogradskog dramskog pozorišta (1975-80), direktor Drame Narodnog pozorišta u Beogradu (1982-90) i direktor Programa za inostranstvo RTS (1990-97).
M.B.