Vesti

U MUZEJU NARODNOG POZORIŠTA OTVORENA IZLOŽBA „MLADI KOSTIMOGRAFI”

21 maj 2016

Izložba grupe autora pod nazivom “Mladi kostimografi” otvorena je u subotu 21. maja u Muzeju Narodnog pozorišta u Beogradu.
Postavka koja obuhvata radove Marije Tavčar, Maše Stanković, Katarine Stepanović i Đorđa Joksimovića, otvorena je u okviru manifestacije „Noć muzeja”.
- Jedna od čari pozorišne umetnosti je u činjenici da i kad se skinu s repertoara, predstave zapravo ne završavaju svoj život. Svi značajni događaji koji su deo istorije Narodnog pozorišta, ostaju u našem kolektivnom sećanju i u Muzeju Narodnog pozorišta u Beogradu. Eksponati i kostimi čuvaju uspomene, aplauze i trenutke koji su otišli sa scene. Vodimo vas pravo u srce Muzeja, gde će mladi kostimografi izložiti svoje skice i radove i u toku večeri od papira i drugog materijala praviti kostime tematski povezane s jubilejima Šekspira i Servantesa. Dođite da zajedno oživimo duh renesanse i baroka – navodi se u katalogu ove veoma interesantne postavke.
Otvarajući izložbu, direktor Muzeja Narodnog pozorišta u Beogradu Dragan Stevović istakao je, između ostalog, da je ona urađena sa ciljem da se mladim ljudima koji su „ malo afirmisani, poluafirmisani ili skoro, uglavnom, neafirmisani na polju kostimografije, pruži šansu da se publika malo bolje upozna sa njihovim radovima“.
On je dodao da je postavka realizovana uz ogromnu pomoć i podršku naše čuvene kostimografkinje Ljiljane Dragović.
Izložba, koja će biti otvorena do sredine oktobra, obuhvata skice i kostime iz raznih dramskih, operskih i baletskih predstava Narodnog pozorišta u Beogradu.
Tehničku postavku izložbe uradili su Miraš Vuksanović, Jasna Saramandić i Milutin Filipović.
Ovogodišnja „Noć muzeja“, pod sloganom „Otvori oči u noći“, održana je na ukupno 113 mesta u Srbiji i na 70 mesta u Beogradu.
M.B.

Više fotografija možete pogledati OVDE