Vesti

U MUZEJU NARODNOG POZORIŠTA PREDSTAVLjENA KNjIGA "BALET DA LI SE TO JEDE?"

15 oktobar 2014

U okviru ciklusa "Promocije", u sredu 15. oktobra, u Muzeju Narodnog pozorišta predstavljena je knjiga "Balet da li se to jede?", autorke Gabriele Teglaši Velimirović.
O ovoj knjizi neobičnog naslova, objavljenoj u dva izdanja (ćirilično, 2006. godine u izdanju Srpskog narodnog pozorišta i latinično 2007. godine u izdanju Udruženja baletskih umetnika Vojvodine), govorili su profesor književnosti na Akademiji umetnosti u Beogradu i Novom Sadu dr Vesna Krčmar, solista Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu mr Aleksandar Ilić, direktor Muzeja Narodnog pozorišta Dragan Stevović i autorka Teglaši Velimirović, balerina Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada.
Knjiga je pisana pitkim jezikom i jedinstvena je po svom sadržaju. Opisani su mnogi pojmovi o baletu i pozorištu na pristupačan način za sve. Govori o jednoj profesiji, o balerinama, predstavama, premijerama, tremi, talentima, muzici, baletskim patikama, žuljevima, povredama, nagradama i sujeti, o Srpskom narodnom pozorištu, o Novom Sadu...
Do sada je promovisana 23 puta u zemlji i inostranstvu, a sada, po prvi put, predstavljena je i publici u Beogradu.
M.B.