Vesti

U MUZEJU NARODNOG POZORIŠTA PREDSTAVLjENO 12. IZDANjE “ŠAKE SOLI” MIRE STUPICE

5 april 2012

U Muzeju Narodnog pozorišta, u četvrtak 5. aprila predstavljeno je 12. dopunjeno izdanje knjige Mire Stupice “Šaka soli”, koju su zajednički objavili Nacionalni teatar i KIZ “Altera”.

Uoči početka promocije, upravnik Božidar Đurović uručio je gospođi Stupici, “Srebrnjak Narodnog pozorišta” kao uspomenu na ovo veče.
- Pod srpskim pozorišnim nebom bilo je mnogo glumaca koje ćemo pamtiti, ali je Mira Stupica jedinstvena. Mi smo ponosni i srećni što je sa nama. U želji i nadi da što duže bude sa nama, da od nje još uvek učimo, u ime Narodnog pozorišta, našoj Miri darujem ovaj Srebrnjak - istakao je on.
Pozdravljajući okupljene prijatelje i poštovaoce, gospođa Stupica, diva srpskog i jugoslovenskog glumišta i dugogodišnja članica Narodnog pozorišta, rekla je da je zbunjena, jer nije očekivala da će sresti toliko dragih ljudi.
- Htela bih da vam kažem mnogo lepih stvari, ali stara sam, ne mogu. Međutim, starost nije opravdanje za to. Reakciju na ovo što sam sada slušala, pokazuju moje drhtave ruke - kazala je ona ljubeći priznanje koje je dobila.
Stupica je podsetila da je knjigu svojih sećanja i razmišljanja pisala pre 20 i više godina.
- To je dobra knjiga, imala je ogroman broj čitalaca i mnogi su je pohvalili. Kada mi je Narodno pozorište ponudilo da je ponovimo, pristala sam i mislila da ćemo imati jednu običnu promociju. Mnogo vam hvala što ste došli. Sada vidim elitu i, mada zbunjena, srećna sam što sam ovde večeras - istakla je slavna glumica.
O knjizi, ali i o životu i radu velike dramske umetnice govorili su osnivač i direktor Akademije umetnosti Dušan Đoković, glumica Dobrila Stojnić i dramaturg Željko Hubač koji je pročitao i pismo reditelja Jagoša Markovića i recenziju prof. dr Petra Marjanovića koji je ocenio da 12 izdanja „Šake soli“ potvrđuje i veliki odjek koji je ona imala kod čitalaca, ne samo na prostorima naše negdašnje države nego i u inostranstvu.
- U svojoj  memoarskoj prozi Mira Stupica, čini vidljiv napor da verodostojno sledi događanja koja su ispunila njen život, ali je lepota i uzbudljivost njene knjige, pre svega, u iznenađujućoj veštini pisanja i neuobičajenom ličnom načinu otkrivanja sebe i ljudi čije sudbine opisuje. Knjiga Mire Stupice do te mere je hrabro pisana da niko neće imati pravo da traži ono čega u njoj nema i o čemu ona nije želela da piše. Kada piše o svojim uspesima, Mira Stupica čini to bez razmetanja, sa smernošću, za svoju profesiju neuobičajenom, i sa osobenom samoironijom i duhovitošću, a kada piše o nesrećama koje su je u jatima pratile, sa nepogrešivim osećanjem za meru određuje granicu patnje i lične tragedije koje će otkriti – primetio je Marjanović.
Prema njegovim rečima, iako piše o sebi i svom životu, glavna ličnost ove knjige je Bojan Stupica (njen teatarski Pigmalion, drugi suprug i neprikosnoveni muškarac među muškarcima njenog života), o kojem, ne skrivajući tamnu stranu njihovog odnosa, piše sa ljubavlju i divljenjem.
- Osim Stupice, ona u knjizi pominje šest stotina imena i sažetim portretima predstavlja pedesetak ličnosti iz porodičnog, pozorišnog i političkog kruga, tako da bi „Šaka soli“ (pronicljivo nađen, metaforičan naslov) mogla da bude i mihizovski naslovljena: „Autobiografija o drugima“. Knjiga „Šaka soli“ svedoči o duhovnoj i fizičkoj snazi Mire Stupice, ličnosti bogomdanog glumačkog talenta, koju nijedna životna nedaća nije mogla da slomi i pobedi. Zato ona danas, uspešno se noseći sa zasluženo izvojevanom harizmom glumačkog velikana, vrhunsku sreću nalazi u porodici i prijateljima, koje smatra najvećim darovima od Boga. Zato bih na kraju rekao, parafrazirajući misao Milana Grola izrečenu u sećanjima na Dobricu Milutinovića: pišući svoj životopis Mira Stupica, koja je u pozorištu igrala veliki broj uloga, čuvala se da i u knjizi igra ulogu glumice, duboko poštujući poziv glume i poziv čoveka u glumcu – istakao je Marjanović.
Na kraju promocije, vidno uzbuđena, sa suzama u očima, Stupica, koju su prisutni pozdravili burnim aplauzom, rekla je da ne može da pronađe prave reči da im se zahvali.
- Možda moje suze to bolje znaju. Nisam se nadala ovakvom susretu. Toliko ste bili dobri i pažljivi i toliko mi ličite na ljude koje ja volim. Nikad neću zaboraviti ovaj susret sa vama, nikad. Ja odlazim skoro, ali znam da ćete me se sećati i hvala vam - rekla je Stupica.
”Šaka soli” je, kako je svojevremeno ocenio pozorišni kritičar i hroničar Feliks Pašić, knjiga sećanja, uspomena na ljude i događaje, na različita vremena i prilike, pisana sa merom, dobrim ukusom, ali i sa beskrajnom zanimljivošću.
- To nije knjiga o pozorištu, već o jednom bogatom životu bez ulepšavanja, koju je mogla da napiše jedna kompletna ličnost - i kao čovek i kao umetnik. Sa “Šakom soli” Mira Stupica je visoko podigla lestvicu naše memoarske književnosti”, rekao je Pašić još pre deset godina, a knjiga je u međuvremenu postala pravi bestseler.
M.B.