Vesti

U MUZEJU NARODNOG POZORIŠTA PREMIJERNO IZVEDEN PROGRAM „PLAY ŠIMBORSKA“ U INTERPRETACIJI DANIJELE UGRENOVIĆ

29 januar 2015

U okviru ciklusa "Čitalište-pozorište", u četvrtak 29. januara, u Muzeju Narodnog pozorišta premijerno je izveden program pod nazivom "Play Šimborska", u interpretaciji glumice Nacionalnog teatra Danijele Ugrenović.
Reč je o adaptaciji stihova čuvene poljske pesnikinje, dobitnice Nobelove nagrade Vislave Šimborske, koju je uradio dramski pisac Miloš Nikolić.
On je koristio prevode Biserke Rajčić i Petra Vujičića, a pri adaptaciji je pošao od nesumnjive "radosti pisanja" slavne pesnikinje.
Šimborska (1923 - 2012) je u svojoj poeziji često koristila ironiju, paradoks, kontradikciju i nedorečenost da bi oslikala filozofske teme i interesovanja.
Na kraju programa, publika u prepunom muzeju, pozdravila je dramsku umetnicu Ugrenović dugotrajnim aplauzom.
Uoči početka ove večeri poezije, prisutnima su se obratili gospođa Rajčić (pisac i prevodilac sa poljskog, ruskog, češkog, slovačkog, bugarskog i slovenačkog jezika), glavni i odgovorni urednik Izdavačke kuće “Treći trg” Dejan Matić i direktor Muzeja NP Dragan Stevović koji se zahvalio Nikoliću, što je svoju adaptaciju stihova besplatno ustupio za izvođenje, i dramaturgu NP Slavku Milanoviću, koji mu je dao ideju da ciklus "Čitalište-pozorište" bude obogaćen i poezijom Šimborske.
Matić je u kratkim crtama predstavio knjigu poezije Vislave Šimborske, u izdanju “Trećeg trga”, a Rajčić je veoma nadahnuto pričala o svom poznanstvu sa slavnom pesnikinjom, ali i o njenoj poeziji koja je prepuna egzistencijalnih pitanja i refleksija o ljudima kao individuama i članovima ljudske zajednice.
M.B.