Vesti

U MUZEJU NARODNOG POZORIŠTA PRIREĐEN NOVOGODIŠNjI KOKTEL ZA NOVINARE

26 decembar 2016

Tradicionalni novogodišnji koktel za predstavnike medija koji prate produkciju naše Kuće, priređen je u ponedeljak 26. decembra u Muzeju Narodnog pozorišta.
Tom prilikom, održana je i kratka pres konferencija na kojoj je v.d. upravnika Dejan Savić, između ostalog, istakao da je tokom 2016. godine, realizovano sve ono što je i bilo planirano.   
- Narodno pozorište, bez obzira na to ko će da bude upravnik, ide dalje i ima svoj put, koji je veoma uspešan. Iz večeri u veče videlo nas je oko sto pedeset hiljada gledalaca. I ove godine, dosta visoko smo postavili lestvicu i ostvarili sve ono što je i bilo planirano u tom periodu, uprkos problemima koje smo imali sa prethodnim ministarstvom kulture – rekao je Savić i najavio da, kada se sve uzme u obzir, Narodno pozorište sa dosta optimizma ulazi u narednu godinu.
Govoreći o novoizabranom Upravnom i Nadzornom odboru Kuće, istakao je „da smo dobili upravljačka tela na nivou i, onako, kako dolikuje Narodnom pozorištu“.
Takođe, podsetio je da je „u duhu statuta i zakonskih obaveza“, formiran Umetnički savet Narodnog pozorišta koji je, prema njegovoj oceni „vrlo kvalifikovan“.
Savić je podsetio da je u ovoj godini prodaja karata za baletske predstave bila između 96 i 97 procenata, za operu između 92 i 93 procenta, a za dramske predstave između 88 i 90 procenata.
- Ne treba zaboraviti da naša Drama neki put igra i po 50 predstava mesečno, 45 na matičnim scenama i pet na gostovanjima. To je nešto što zvuči kao naučna fantastika – kazao je Savić.
Najavio je da će se Narodno pozorište potruditi da u narednom periodu, u okviru jedne drugačije saradnje sa Vladom Republike Srbije i resornim ministarstvom, pokuša da, ne da smanji broj zaposlenih, nego da taj broj prilagodi svojim realnim potrebama.
Što se tiče budžeta, rekao je da je usvojen, ali da još nije raspodeljen.
– Mislim da ćemo proći na nivou kao i prošle godine, možda, čak, i nešto bolje.
Savić je dodao da su u prvom kvartalu naredne godine, na Velikoj sceni planirane dve premijere – u operi “Moć sudbine” Đuzepa Verdija i Šekspirov dramski klasik “Ričard Treći”.
M.B.

 

 

 

 

                        NARODNO POZORIŠTE U BEOGRADU U PERIODU OD 01.01. DO 31.12.2016.

      

 

                                              PREMIJERE I OBNOVE:

 

 Drama:

Sirano 13.05.2016.

Ivanov 12.10.2016.

Narodna drama 17.11.2016.

Elektra 25.12.2016.

 Opera:

Plašt i Sestra Anđelika (premijerna obnova) 09.03.2016.

Italijanka u Alžiru (premijerna obnova) 06.04.2016.

Bastijen i Bastijena 15.05.2016.

Služavka gospodarica 26.06.2016.

Đani Skiki 22.11.2016.

 

Balet:

Program „Mladi koreografi“: „Proces ili nikom ovde nije stalo do Jozefa“ i „Puškin“ 28.02.2016.

„Žene u d-molu“ i „Duga božićna večera“ 25.10.2016.

 

UČEŠĆA NA FESTIVALIMA I SMOTRAMA U ZEMLjI I INOSTRANSTVU:

• Rodoljupci – Dani komedije, Jagodina, Glumačke svečanosti „Milivoje Živanović”, Požarevac, Festival „Pozorišno proleće“, Šabac, MITEM (Madách International Theatre Meeting), Budimpešta, Mađarska, Sterijino pozorje, Novi Sad, Dani satire Fadila Hadžića, Zagreb, Hrvatska, Pozorišni maraton, Sombor, Festival mediteranskog teatra „Purgatorije”, Tivat, BITEF, Beograd, MESS, Sarajevo, Pozorišni festival „Teatar u jednom dejstvu“, Mladenovac, Vršačka pozorišna jesen, Susreti pozorišta/ kazališta BiH u Brčko Distriktu

• Bizarno – Nušićevi dani, Smederevo

• Marija Stjuart – Festival „Pozorišno proleće“, Šabac, Vršačka pozorišna jesen, Jugoslovenski pozorišni festival, Užice

• Bela kafa - Teatar fest „Petar Kočić“, Banjaluka, Festival Grad teatar Budva, Jugoslovenski pozorišni festival, Užice

• Moje nagrade - Festival Grad teatar Budva, Festival mediteranskog teatra „Purgatorije”, Tivat                                                                                                   

 

           GOSTOVANjA U ZEMLjI I INOSTRANSTVU:

Bela kafa – Studentski grad, Aleksinac, Kruševac, Novi Sad

Ženidba – Studentski grad

Rodoljupci – Pančevo, Valjevo, Studentski grad, Bor

Dama s kamelijama – Novi Sad, Osijek (Hrvatska), Šabac

Kir Janja – Leskovac

Moje nagrade – Banjaluka (Republika Srpska - BiH)

Marija Stjuart – Pančevo, Zagreb (Hrvatska)

Frenki i Džoni – Pančevo, Sombor

Knjiga druga - Studentski grad

Henri Šesti – Čačak

Naši sinovi - Studentski grad

Evgenije Onjegin – Temišvar (Rumunija) - opera

 

UMETNIČKI ANSAMBLI NARODNOG POZORIŠTA SU U PERIODU OD 1. JANUARA DO 31. DECEMBRA 2016. GODINE NA MATIČNOJ SCENI I GOSTOVANjIMA ODIGRALI UKUPNO 468 PREDSTAVA, PRED OKO 129.000 GLEDALACA.

 

OSTALI DOGAĐAJI (gostujuće predstave, koncerti, svečanosti...)

Ukupno 88 programa pred oko 23.500 gledalaca

UKUPAN BROJ GLEDALACA U PERIODU OD 01.01. DO 31.12.2016. – oko 152.500

 

                                                     JUBILEJI:

 

Staklena menažerija, 50. predstava, 12. 01. 2016.

Ženski orkestar, 50. predstava, 07. 02. 2016.

Bizarno, 50. predstava, 12. 02. 2016.

Labudovo jezero, 400. predstava, 11. 03. 2016.

Mali bračni zločini, 100. predstava, 10. 04. 2016.

Rigoleto, 15. godina od premijere, 22. 06. 2016.

Uspavana lepotica, 20. godina od premijere, 26. 06. 2016.

Henri Šesti, 50. predstava, 18. 11. 2016.

Ženidba, 150. predstava, 28. 11. 2016.

Zli dusi, 50. predstava, 01. 12. 2016.

 

 

                                        MUZEJ NARODNOG POZORIŠTA:

• Teodora Boberić Arsenović - gostujuća izložba o glumici i pevačici Narodnog pozorišta u Beogradu

Autor: Jelena Pauljev, 17.03.2016.

• Mladi kostimografi, u okviru manifestacije „Noć muzeja“

Autori: Marija Tavčar, Maša Stanković, Katarina Stepanović i Đorđe Joksimović, 21.05.2016.

• Živan Saramandić – srpski Šaljapin

Autor: Dragan Stevović, 14.10.2016.

• Romeo i Julija na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, drama i balet – jubileji Šekspira, Proko­fjeva i Parlića
Autori: Mirjana Odavić, Jelica Stevanović, 15.12.2016.

 

Uobičajeni tematski ciklusi: „Susreti“, „Promocije“, „Koncerti“, „Sećanja“, „Jubileji“, „Tribine“, „Školski čas“, „Predstavljamo mlade“, „Razgovori“,  „Predavanje“, „Iz riznice Opere Narodnog pozorišta“ (promocije audio kompakt diskova), „Čitalište – pozorište“ i „Otvorena vrata“.

Obilasci Pozorišta i Muzeja, za inostrane turiste sa rečnih kruzera, sa prigodnim koncertom u izvođenju polaznika Operskog studija „Borislav Popović“.

 

                                                      NAGRADE:

• Narodno pozorište u Beogradu - Povelja „Vitez fest“ 

• Narodno pozorište u Beogradu - Nagrada „Superbrend Srbije“

• Muzej Narodnog pozorišta u Beogradu - Nagrada „Muzika klasika“ u kategoriji Organizator godine

• „Rodoljupci“ - Nagrada za najbolju predstavu na 45. „Danima komedije“ u Jagodini, Specijalna nagrada za kolektivnu igru na 45. „Danima komedije“ u Jagodini, Nagrada za najbolju predstavu na Prvom Festivalu „Pozorišno proleće“ u Šapcu, Nagrada Okruglog stola kritike 61. Sterijinog pozorja za najbolju predstavu, Priznanje za predanost kolektivnoj igri na 40. Danima satire Fadila Hadžića, Nagrada „Zlatna maska“ dnevnog lista „Oslobođenje“ za najbolju predstavu u celini na 56. Internacionalnom teatarskom festivalu „MESS“, Nagrada za najbolju predstavu u celini na 24. Festivalu “Vršačka pozorišna jesen”, Gran pri Susreta za najbolju predstavu u celini na 33. Susretima pozorišta/ kazališta Bosne i Hercegovine u Brčko Distriktu, Nagrada za najbolju mušku ulogu - (muški deo ansambla) i Nagrada za najbolju žensku ulogu (ženski deo ansambla) na 33. Susretima pozorišta/ kazališta Bosne i Hercegovine u Brčko Distriktu

• "Kopelija" - Nagrada "Nataša Bošković", Udruženja baletskih umetnika Srbije za najbolju interpretaciju klasičnog ili neoklasičnog stila u oblasti baletske umetnosti - grupna numera iz predstave "Kopelija" za deonicu pod nazivom "Svanildine prijateljice"

• Nela Mihailović - Nagrada žirija publike za najboljeg glumca večeri na 21. Glumačkim svečanostima „Milivoje Živanović“ ("Rodoljupci")

• Pavle Jerinić - Nagrada stručnog žirija za najboljeg glumca večeri na 21. Glumačkim svečanostima „Milivoje Živanović“ ("Rodoljupci")

• Nada Šargin - Najbolja glumica na prvom Festivalu „Pozorišno proleće“ u Šapcu ("Marija Stjuart"), Najbolja glumica na XIX Teatar festu „Petar Kočić“ u Banja Luci ("Bela kafa"), Najbolja glumica na 24. Festivalu “Vršačka pozorišna jesen” ("Marija Stjuart"), Zlatna značka KPZ Srbije, Nagrada Ardalion za najbolju žensku ulogu na 21. Jugoslovenskom pozorišnom festivalu u Užicu ("Marija Stjuart") Nagrada "Raša Plaović" ("Marija Stjuart")

• Jadranka Jovanović – Izuzetna Vukova nagrada za 2015. godinu, Nagrada „Dimitrije Mitrinović“ za izuzetan doprinos srpskoj kulturi i očuvanju lepih umetnosti

• Marko Nikolić - Nagrada „Zlatni beočug“

• Igor Đorđević - Nagrada za najboljeg glumca 33. Pozorišnog festivala „Nušićevi dani“ u Smederevu ("Bizarno"), Nagrada Festivala „Grad teatar“ Budva za dramsko stvaralaštvo

• Bojan Krivokapić - Nagrada „Zalog za budućnost“ za najboljeg mladog glumca na prvom Festivalu „Pozorišno proleće“ ("Rodoljupci")

• Ada Raspor - Druga nagrada na Internacionalnom takmičenju MYSL-POTOK za klasičan balet i koreografiju u Kijevu

• Nataša Ninković - Nagrada za najbolju žensku ulogu na 23. Međunarodnom festivalu malih scena u Rijeci („Prah“)

• Ljubica Milanović - Nagrada za najbolju scenografiju „Dorian Sokolić“ na 23. Međunarodnom festivalu malih scena u Rijeci („Prah“)

• Olga Odanović - Nagrada „Ljubinka Bobić“ („Bela kafa”), Nagrada Ardalion za epizodnu ulogu na 21. Jugoslovenskom pozorišnom festivalu u Užicu („Bela kafa”)

• Andraš Urban – Sterijina nagrada za režiju („Rodoljupci“), Sterijina nagrada za scenografsko ostvarenje („Rodoljupci“)

• Irena Popović Dragović - Sterijina nagrada za originalnu scensku muziku („Rodoljupci“)

• Marina Medenica – Nagrada za najboljeg kostimografa („Bela kafa”) na XIX Teatar festu „Petar Kočić“ i Ardalion za najbolju kostimografiju („Bela kafa”) na 21. Jugoslovenskom pozorišnom festivalu u Užicu

• Branko Vidaković - Nagrada za najboljeg glumca na XIX Teatar festu „Petar Kočić“ („Bela kafa”)

• Janko Sinadinović – Zlatna značka KPZ Srbije

• Aleksandar Ilić – Zlatna značka KPZ Srbije

• Bojan Krivokapić – Zlatna značka KPZ Srbije

• Cisana Murusidze Čolović - Posebno priznanje za negovanje tradicije u umetničkom stvaralaštvu koju Fondacija Milan Đoković prvi put dodeljuje zaslužnim umetnicima

• Predrag Ejdus - Nagrada za najboljeg glumca na 24. Festivalu “Vršačka pozorišna jesen” („Rodoljupci“)

• Miloš Đurović - Nagrada za mladog glumca na 24. Festivalu “Vršačka pozorišna jesen” ("Marija Stjuart")

• Jelena Vlahović - prva dobitnica mecosopranske operske nagrade Fondacije „Breda Kalef”

• Sloboda Mićalović - Zoranov brk za glumca večeri, za ulogu Frenki u predstavi "Frenki i Džoni", na 25. Danima "Zorana Radmilovića"

• Konstantin Tešea - Nagrada „Milorad Mišković“

 

 

                                          OSTALI DOGAĐAJI – IZBOR:

• Novogodišnji gala koncert

• Dirigent Paskal Menkiz (Italija), gost u operi Travijata, 23. 01. 2016.

• Mecosopran Milijana Nikolić i tenor Rozario la Spina, gosti u operi Aida, 25. 01. 2016.

• Sopran Renata Vari (Rumunija), gost u operi Boemi, 20. 02. 2016.

• Dirigent Lari Njulend (SAD), gost u operi Aida, 24. 02. 2016.

• Prvaci Holandskog nacionalnog baleta Ana Cigankova i Jozef Varga, gosti u „Labudovom jezeru“, 11.03. 2016.

• Dirigent Kriš Rusman (Velika Brutanija), gost u operi Rigoleto, 30. 03. 2016.

• Dirigent Filip Pavišić (Hrvatska) i tenor Domagoj Doretić (Hrvatska) gosti u operi „Toska“, 20.04.2016.

• Sopran Olivera Tašić Merkurio (Italija) i bariton Ivan Marino (Italija) gosti u Pučinijevoj „Toski“, 21.05.2016.

• Proslavljena albanska umetnica Inva Mula gost u operi Đakoma Pučinija "Boemi", 25.05.2016.

• Dirigent Aleksej Bogorad i solisti Andrej Žilihovski, Ana Krajnjikova i Arsenij Jakovljev iz moskovskog Boljšoj teatra gosti u operi Petra Iljiča Čajkovskog „Evgenije Onjegin“, 11.06.2016.

• Tenor Nikola Kitanovski, gost u operama "Otelo" i "Pajaci", povodom proslave 25. godina umetničkog rada 18. i 25.06. 2016.

• Bariton Albert Gazale (Italija) i sopran Elena Mošuk (Rumunija), gosti u Verdijevom "Rigoletu" 22.06.2016.

• Paolo Beloli iz Italije, gost dirigent u operi "Trubadur" 21.10.2016.

• Turska umetnica, sopran Tugba Dekak, gost u Bizeovoj „Karmen“, 26.10.2016.

• Pijanista Aleksandar Sinčuk (Rusija), solistički koncert, 10.11.2016.

• Sopran Marija Papajoanu (Kipar), gost u Verdijevom „Otelu“, 22.12.2016.