Vesti

URUČENE „ZLATNE ZNAČKE“ KPZS, MEĐU DOBITNICIMA I UMETNICI IZ NARODNOG POZORIŠTA

18 april 2012

Priznanje „Zlatna značka“, koje dodeljuju Kulturno-prosvetna zajednica Srbije (KPZS) i Ministarstvo vera i dijaspore, uručeno je 18. aprila ovogodišnjim laureatima na Sceni „Raša Plaović“.

Prema obrazloženju žirija, u kojem su bili državni sekretar Ministarstva vera i dijaspore Milorad Jakšić i književnici Milovan Vitezović i Marija Bišop, nagrada se dodeljuje za nesebičan, predan i dugotrajan rad, i stvaralački doprinos u širenju kulture.
Ove godine dodeljeno je 50 priznanja, a dobitnici „Zlatne značke“, između ostalih, su prvakinja Opere Narodnog pozorišta u Beogradu Aleksandra Angelov, glumica Narodnog pozorišta Vjera Mujović, istoričarka i kustoskinja Zorica Janković, književnik Mirko Žarić, rok kritičar Petar Peca Popović, muzičar Vladimir Marković, mecena kulture Branislav Baćović, poslenici kulture Slavko Vejinović, Đorđe Vujčić, Predrag Vuković Peđolino i Nikola Gogić, glumice Ljiljana Đurić i Vesna Stanković, dirigenti Snežana Despotović i Srboljub Dinić, dramska spisateljica i književna kritičarka Sanja Domazet, samouka slikarka Ljiljana Vuković...
Nagrada, koju od 1974.godine dodeljuje KPZS, a od 2004. godine se pridružilo i Ministarstvo vera i dijaspore, sastoji se od pozlaćene značke i povelje.
M.B.